Opis

Piščanec mole poblano

Priprava

  1. V ponvi na močnem ognju popecite čilije, približno 20 sekund, da zadišijo, vendar se ne zažgejo. Postavite jih v skledo in za 20 minut prelijte z vrelo vodo. Odcedite.
  2. Isto ponev postavite na srednji ogenj in popecite kruh, 1 čajno žličko shranjenih semen čilija, sezamovih semen, mandljev, koriandrovih semen, poprovih zrn in cimeta, da zadiši. Pazite, da se sestavine ne zažgejo. Ohladite in zmeljite v prah.
  3. V ponvi segrejte 2 žlici koruznega olja in popražite banano. Dodajte rozine (ali ribez), čebulo in česen ter pražite, da postanejo mehki in sladki. Sestavine dajte v kuhinjski mikser z odcejenimi čiliji, začimbami v prahu, nageljnovim žbicami, origanom in 350 ml piščančje osnove. Zmešajte v gladko omako.
  4. Omako vlijemo v čisto ponev s preostalo osnovo in čokolado. Nežno segrevajte 15–20 minut, dokler se čokolada ne stopi in omaka spominja na gosto temno omako. Ne dovolite, da zavre. Če je zmes pregosta, dolijte vodo. Dodatno začinite po potrebi.
  5. Piščančje prsi premažite s preostalima 2 žlicama koruznega olja in začinite s soljo. Na srednji ogenj v ponvi popecite piščanca. Zmanjšajte ogenj in pecite 10–15 minut, da se meso speče do konca.
  6. Medtem v suhi ponvi popecite sezamova semena do rjave barve.
  7. Piščančje prsi narežite diagonalno in postrezite en kos prsi na osebo, postrezite z omako in potresite s popečenim sezamom.

sestavine

  • 16 čilijev mulato ali ancho (približno 200 g), očistite, odstranite in shranite semena
  • 4 čiliji pasilla, očiščeni, odstranjena in shranjena semena
  • 30 g bagete ali belega kruha (približno 1 rezina)
  • 50 g sezamovih semen
  • 120 g belih mandljev
  • 1 žlica semen koriandra
  • 6 zrn črnega popra
  • 5 cm cimetove skorje
  • 4 žlice koruznega olja
  • 1 majhna banana, olupljena in narezana na debele kose
  • 130 g rozin ali ribeza
  • 1 čebula, na tanko narezana
  • 1 strok česna, grobo sesekljan
  • ščepec mletih nageljnovih žbic
  • 1 žlička origana
  • 1 liter piščančje osnove
  • 100 g temne čokolade (70–85% kakava), grobo sesekljane
  • 4-5 piščančjih prsi brez kože
  • 2 žlici sezamovih semen
  • sol

Za postrežbo (neobvezno):

  • pest listov solate
  • 4 koruzne tortilje, ogrete

Sorodni recepti