Piščančji kari z marelicami in krompirjevimi paličicami (sali murghi)
Recept je iz: Rick Stein
Piščančji kari z marelicami in krompirjevimi paličicami (sali murghi)
sestavine
- Za sali (krompirjeve paličice):
- 250 g krompirja (maris piper ali sebago), olupimo, narežemo na tanke paličice ali nastrgamo in 15 minut namakamo v hladni vodi
- rastlinsko olje za cvrtje
- 1 ali 2 čajni žlički soli
- Za kari:
- 3 jedilne žlice rastlinskega olja
- 6 zrn črnega popra
- 5 klinčkov
- 2 zelena stroka kardamoma, rahlo povaljamo
- 2 suha čilija sorte kashmiri
- 4-centimetrska cimetova paličica
- 1 srednje velika čebula, drobno nasekljamo
- 100 g paradižnikov, drobno nasekljamo
- 1 čajna žlička soli
- 4-centimetrski kos ingverja, nastrgamo
- 3 stroki česna, pretlačimo
- 1,5 čajne žličke čilija v prahu (sorte kashmiri)
- 1 čajna žlička mlete kumina
- 1 čajna žlička koriandra v prahu
- 1 čajna žlička garam masale
- ½ čajne žličke kurkume v prahu
- 1-kilogramski piščanec, razkosan na 8 kosov
- 2 čajni žlički palminega sladkorja ali mehkega rjavega sladkorja
- 150 g mehkih suhih marelic
- 3 jedilne žlice belega vinskega kisa
- pest nasekljanega koriandra
Priprava
- Krompir odcedimo in osušimo na papirnatih brisačah. V globoki ponvi na srednjem ognju segrejemo olje (ali pa cvrtnik segrejemo na 180 stopinj). POZOR: Vroče olje je lahko nevarno. Ne pustite ga brez nadzora. V rundah ocvremo krompir, da postane hrustljav in se zlato zapeče. Odstranimo z luknjasto lopatko in preložimo na papirnate brisače. Posolimo.
- Pripravimo kari. Olje segrejemo v ponvi na srednjem ognju. Dodamo cele začimbe in jih prepražimo, da zadišijo. Potem dodamo čebulo in pražimo 10 minut, da se zmehča in zlato zapeče.
- Primešamo paradižnik in kuhamo 2 ali 3 minute. Potem dodamo ingver, česen, čili v prahu, kumin, koriander, garam masalo in kurkumo ter kuhamo še 1 minuto.
- Dodamo piščanca. Kuhamo 2 ali 3 minute in mešamo, da se piščanec dobro premaže z mešanico. Potem dodamo sladkor, marelice, kis in dovolj vode, da prekrije vse skupaj. Zavremo, zmanjšamo ogenj, pokrijemo in kuhamo od 30 do 40 minut, da se piščanec skuha, omaka pa zgosti.
- Na vrh položimo krompirjeve paličice in potresemo s koriandrom.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Annabel Langbein
Pissaladiere
Recepti Ljubomir Stanišić
Lignji s sladkim krompirjem
Recepti Nathan Outlaw
Postrvje klobase z medenim belim fižolom
Recepti Jamie Oliver
POSEBNA DOSA (VEGANSKA)
Recepti Shane Delia
Počasi pečena jagnjetina z jogurtom
Recepti Ljubomir Stanišić
Telečji medaljoni s štirimi vrstami sira
Recepti Ljubomir Stanišić
Ostrige s tatarsko omako
Recepti Adam Liaw
Jagnječji kebab
Recepti Bučkini polpeti s špinačno solato
Recepti Polenovka v ovoju z limoninimi testeninami