Piščančji kari z marelicami in krompirjevimi paličicami (sali murghi)

sestavine

  • Za sali (krompirjeve paličice):
  • 250 g krompirja (maris piper ali sebago), olupimo, narežemo na tanke paličice ali nastrgamo in 15 minut namakamo v hladni vodi
  • rastlinsko olje za cvrtje
  • 1 ali 2 čajni žlički soli
  • Za kari:
  • 3 jedilne žlice rastlinskega olja
  • 6 zrn črnega popra
  • 5 klinčkov
  • 2 zelena stroka kardamoma, rahlo povaljamo
  • 2 suha čilija sorte kashmiri
  • 4-centimetrska cimetova paličica
  • 1 srednje velika čebula, drobno nasekljamo
  • 100 g paradižnikov, drobno nasekljamo
  • 1 čajna žlička soli
  • 4-centimetrski kos ingverja, nastrgamo
  • 3 stroki česna, pretlačimo
  • 1,5 čajne žličke čilija v prahu (sorte kashmiri)
  • 1 čajna žlička mlete kumina
  • 1 čajna žlička koriandra v prahu
  • 1 čajna žlička garam masale
  • ½ čajne žličke kurkume v prahu
  • 1-kilogramski piščanec, razkosan na 8 kosov
  • 2 čajni žlički palminega sladkorja ali mehkega rjavega sladkorja
  • 150 g mehkih suhih marelic
  • 3 jedilne žlice belega vinskega kisa
  • pest nasekljanega koriandra

Priprava

  • Krompir odcedimo in osušimo na papirnatih brisačah. V globoki ponvi na srednjem ognju segrejemo olje (ali pa cvrtnik segrejemo na 180 stopinj). POZOR: Vroče olje je lahko nevarno. Ne pustite ga brez nadzora. V rundah ocvremo krompir, da postane hrustljav in se zlato zapeče. Odstranimo z luknjasto lopatko in preložimo na papirnate brisače. Posolimo.
  • Pripravimo kari. Olje segrejemo v ponvi na srednjem ognju. Dodamo cele začimbe in jih prepražimo, da zadišijo. Potem dodamo čebulo in pražimo 10 minut, da se zmehča in zlato zapeče.
  • Primešamo paradižnik in kuhamo 2 ali 3 minute. Potem dodamo ingver, česen, čili v prahu, kumin, koriander, garam masalo in kurkumo ter kuhamo še 1 minuto.
  • Dodamo piščanca. Kuhamo 2 ali 3 minute in mešamo, da se piščanec dobro premaže z mešanico. Potem dodamo sladkor, marelice, kis in dovolj vode, da prekrije vse skupaj. Zavremo, zmanjšamo ogenj, pokrijemo in kuhamo od 30 do 40 minut, da se piščanec skuha, omaka pa zgosti.
  • Na vrh položimo krompirjeve paličice in potresemo s koriandrom.

Sorodni recepti

Poglej vse