Opis

Piščančji buritosi

Priprava

  1. Za pripravo piščanca v večji skledi zmešajte limetin sok, česen, olje, origano, čili, sladkor in sol ter poper. Dodajte piščanca, pokrijte in postavite v hladilnik za vsaj 2 uri.
  2. Medtem za pripravo omake chipotle zmešajte chipotle en adobo, kislo smetano in majonezo z malo limoninega soka in ščepcem soli.
  3. Za salso pico de gallo v posodi zmešajte vse sestavine skupaj s ½ čajne žličke soli.
  4. Za gvakamole v možnarju pretlačite čebulo, ¼ čajne žličke soli in čili v pasto. Dodajte avokado in meso z vilicami grobo pretlačite. Končna masa mora biti grudasta in ne gladka. Vmešajte limetin sok po okusu in sesekljan koriander.
  5. Ponev postavite nad močan ogenj in popecite piščančja stegna brez marinade, da porjavijo in se lepo zapečejo. V ponev dodajte marinado, pokrijte s pokrovom in pražite 10–15 minut oziroma dokler piščanec ni pečen. Piščanca narežite na trakove.
  6. Medtem skuhajte riž po navodilih na embalaži.
  7. Tortilje položite na štiri krožnike, nanje pa nadevajte riž, piščanca, omake, mocarelo in solato. Dno vsake tortilje prepognite, nato stranice zložite in zavijte. Prerežite na pol in postrezite.

sestavine

Za piščanca:

  • 2 limeti, samo sok
  • 2 stroka česna, zdrobljena
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 zvrhana žlička posušenega origana
  • 1 žlička čilijevih kosmičev
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 4 piščančja stegna, brez kosti, odstranjena koža
  • morska sol v kosmičih in sveže mlet črni poper
  • Za omako chipotle:
  • 2 chipotla en adobo, drobno sesekljana
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 žlici majoneze
  • 1 limeta, samo sok

Za salso pico de gallo:

  • 2 velika zrela paradižnika, odstranjena semena, drobno sesekljana
  • ½ čebule, drobno sesekljana
  • pest svežega koriandra, grobo nasekljanega
  • 1 čili zeleni serrano ali jalapeno, drobno sesekljan
  • 1 limeta, samo sok

Za gvakamole:

  • 1 čili zeleni jalapeno ali serrano, odstranjena semena in drobno sesekljan
  • ½ majhne čebule, drobno sesekljane
  • 1 velik zrel avokado, odstranjena koščica in lupina
  • 1 limeta, samo sok
  • majhna pest svežega koriandra, grobo nasekljanega

Za postrežbo:

  • 150 g dolgozrnatega belega riža
  • 4 velike tortilje
  • 4 žlice sveže naribane mocarele
  • 4 žlice kisle smetane
  • ½ solate, narezane

Sorodni recepti