PIŠČANČJA SHAWARMA S PITA KRUHOM IN VLOŽENO ČEBULNO SOLATO

sestavine

  • 4 piščančja stegna brez kože, narezana na velike grižljaje
  • 2 žlici touma
  • 1 žlica pul biberja (rdeča paprika aleppo)
  • 3 žlice navadnega grškega jogurta
  • ščepec soli
  • 1 limona, lupina
  • 1 žlička sumaka
  • 1 šop velike mlade čebule, narezane na 4 cm velike kose
  • 10 majhnih vloženih turških čilijev, prepolovljenih po potrebi
  • navaden grški jogurt, za serviranje
  • limonine rezine, za serviranje
  • Pita kruh:
  • 250 g navadne moke
  • 7 g soli
  • 150 ml tople vode
  • 3 g suhega kvasa
  • 5 g sladkorja
  • 125 ml (½ skodelice) ekstra deviškega oljčnega olja
  • fin zdrob, za posipanje
  • 4 žlice touma
  • Nadev:
  • 1 žlička touma
  • 1 ½ žlice melase granatnega jabolka
  • 60 ml (¼ skodelice) ekstra deviškega oljčnega olja
  • ščepec sumaka
  • ščepec soli
  • 1 limona, stisnjena
  • Solata iz vložene čebule, kumare, peteršilja in mete:
  • ½ rdeče čebule, drobno narezane
  • 2 žlici vložene mlade čebule, drobno narezane
  • 1 kumara, pomečkana in grobo narezana
  • ½ šopka ploščatega peteršilja, nabranega, opranega in natrganega
  • ½ šopka mete, nabrane, oprane in natrgane

Priprava

  • V večji skledi zmešajte piščanca, toum, pul biber, jogurt, sol, limonino lupinico in sumak. Pokrijte in postavite v hladilnik za 1 ½-2 uri.
  • Za pita kruh dajte moko in sol v veliko skledo. Toplo vodo, kvas in sladkor zmešajte, nato dodajte moki 1 žlico oljčnega olja. Mešajte, dokler ne nastane gladko testo. Oblikujte kroglo, jo dajte v skledo, obilno premažite z oljčnim oljem, pokrijte in pustite na toplem 1 uro, da vzhaja.
  • Za preliv vse sestavine združite v skledi, dajte na stran.
  • Segrejte ponev za žar ali žar v pečici.
  • Piščančje kose, mlado čebulo in čili izmenično nanizajte na kovinska nabodala.
  • Vse sestavine za solato dajte v skledo. Dajte na stran do serviranja.
  • Testo za pita kruh pregnetite, razrežite na 4 enake kose in oblikujte kroglice. Na pekač potresite veliko količino drobnega zdroba. Testo razvaljajte na 1 cm debele kolobarje in jih položite na pekač. V manjši posodi zmešajte 100 ml vode in 1 ½ žlice oljčnega olja ter previdno premažite kolobarje testa.
  • V veliko ponev z debelim dnom nad močnim ognjem dajte malo olja. Ko je olje vroče, specite en kolobar testa za drugim. Pecite, dokler se testo ne začne napihovati, nato pa ponev prestavite na žar in pecite, dokler se povsem ne napihne in rahlo porjavi. Ko je testo napihnjeno, ga odstranite z žara in dajte v posodo s pokrovom, da ostane v sopari – tako boste zagotovili, da bo pečen v notranjosti. Ponovite s preostalimi kruhki.
  • Toum zmešajte z 80 ml (⅓ skodelice) oljčnega olja in ga enakomerno razmažite po vročih pitah, nato začinite s soljo.
  • Medtem popecite piščančja nabodala na ponvi ali žaru nekaj minut na vsaki strani.
  • Za serviranje dodajte solati preliv in premešajte. Piščančja nabodala in solato na žaru položite v pita kruh. Prelijte z dobro žlico jogurta in limoninim sokom.

Sorodni recepti

Poglej vse