Piščančja pita

Piščančja pita

Opis

Priprava:

Piščanec:

V ekonom lonec damo ostrgana korenčka, dva stroka česna, dve celi čebuli, pol neolupljene glavice česna, rezino ingverja, zeleni del pora, stebelno zeleno, šopka timijana, metine liste, majhna šopka peteršilja in dva lovorova lista.

Piščancu odsekamo kremplje in ga celega damo v ekonom lonec. Posolimo in zalijemo z vodo. Lonec pokrijemo in kuhamo 45 minut. Razkosamo piščanca in umaknemo.

Nadev:

V veliko ponev damo malce oljčnega olja, tri kocke masla, repo, por in na kocke narezan korenček.

Pražimo dve minuti in dodamo še dve kocki masla. Dodamo predhodno kuhan korenček in grobo nasekljana jetrca, srčke, želodčke in razkosan piščanec.

Zelišča drobno nasekljamo: 4 majhne šopke polaja, listke šopka timijana, šopek koriandra, listke mete in drobnjak. Dobro premešamo in dodamo mesu in zelenjavi s tremi žlicami karija ter solimo in popramo. Dobro premešamo.

Dolijemo deciliter kokošje juhe. Takoj ko juha izhlapi dodamo listke mete. 

Testo:

Zmešamo 250 g moke, 50 g svinjske masti, 2 dl kokošje juhe in žlico maščobe s kokošje juhe. Dobro pregnetemo.

Polovico testa razvaljamo. Pekač za pito pomokamo in obložimo s testom. Razporedimo narezano svinjsko klobaso in piščančji nadev.

Razvaljamo drugo polovico testa za pokrov pite. Pito prekrijemo in testo pritisnemo ob rob. Odvečno testo odrežemo in se prepričano, da rob pite dobro tesni, saj nočemo, da se med peko odpre. Iz preostalega testa oblikujemo lovorove liste, s katerimi bomo okrasili pito. Testo večkrat prebodemo.

Razžvrkljamo rumenjak s kančkom vode in z njimi premažemo pito. Pito okrasimo z lovorovimi listi iz testa ter solnim cvetom in damo v pečico za 45 minut.

 


sestavine

  • 1 korenček
  • 2 na kose narezani čebuli
  • 4 klinčki
  • 1 glavica česna
  • 1 tanka rezina ingverja
  • 5 zrn pimenta
  • 1 por
  • 1 stebelna zelena
  • 2 šopka timijana
  • listki mete
  • 1 majhna šopka peteršilja
  • 2 lovorova lista
  • sol
  • 1 por
  • 1 repa
  • 3 korenčki
  • 150 g masla
  • piščančja jetra
  • želodčki in srčki
  • 4 majhni šopki polaja
  • 1 šopek timijana
  • 1 šopek koriandra
  • listki mete
  • 1 šopek drobnjaka
  • 3 žlice karija v prahu
  • 8 rezin dimljene svinjske klobase
  • 1 jajce
  • sol in poper

Za testo

  • 120 g moke
  • 50 g svinjske masti
  • 2 žlici kokošje juhe
  • 1 žlica maščobe s kokošje juhe

Sorodni recepti