Pecivo s pomarančami, mandlji, koruznim zdrobom in začimbnim sirupom

Pecivo s pomarančami, mandlji, koruznim zdrobom in začimbnim sirupom

Opis

Pečico segrejemo na 160 °C oziroma plinsko nastavimo na 2,5.

Kvadratni ali okrogli pekač (premer 20 cm) s snemljivim dnom namastimo s stopljenim maslom in obložimo s papirjem za peko. Ko ga obložimo s papirjem, ga še dodatno namastimo s stopljenim maslom.

V skledi zmešamo mlete mandlje, koruzni zdrob, pomarančno lupinico in pecilni prašek.

Maslo s sladkorjem penasto stepemo.

V maslo s sladkorjem drugega za drugim vmešamo jajce.

V masleno mešanico dodamo suhe sestavine. Premešamo v gladko zmes.

Testo vlijemo v pripravljen pekač. Pecivo pečemo 45-50 minut oziroma tako dolgo, da se biskvit zlato zapeče in ob robovih začne odstopati od pekača.

Pecivo vzamemo iz pečice in ga pustimo nekaj minut, da se ohladi.

Zvrnemo ga iz pekača na servirni krožnik.

V majhni kozici segrejemo sok dveh pomaranč, zlati sladkor (150 g), vodo pomarančnih cvetov, palčko cimeta, cel muškatni orešček, tri stroke kardamoma in sveža lovorova lista. Pustimo, da zavre, nato pustimo, da počasi vre na majhnem ognju.

Odstranimo palčko cimeta, stroke kardamoma in lovorova lista.

Biskvit nekajkrat prebodemo. Premažemo ga s sirupom.

Olupimo preostali pomaranči in ju narežemo na kolobarje. Razporedimo jih po biskvitu. Na koncu pomaranče potresemo z nasekljanimi oreščki.

sestavine

Pecivo

  • 150 g koruznega zdroba
  • 4 pomaranče
  • 200 g zlatega sladkorja
  • 200 g neslanega masla
  • zmehčanega
  • 150 g mletih mandljev
  • 1.5 žličke pecilnega praška brez glutena
  • 3 velika jajca iz proste reje

Sirup

  • 1 žlica vode pomarančnih cvetov
  • 1 palčka cimeta
  • 150 g zlatega sladkorja
  • 1 muškatni orešček
  • 3 strti stroki kardamoma
  • 2 sveža lovorova lista

Okras

  • 2 pomaranči
  • 2 žlici mešanih oreščkov
  • denimo pistacij in mandljev
  • nasekljanih

Sorodni recepti