Pecivo Battenberg

Pecivo Battenberg

Opis

Priprava

1.       Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko pečico nastavimo na 4. Z maslom premažemo obod pekača in dno obložimo s papirjem za peko.

2.       Izrežemo še en kos papirja za peko, enako velik, kot smo ga uporabili za dno pekača. Kot šablono uporabimo pekač. Na eni strani upognemo papir tri centimetre od roba, da naredimo nekakšen poklopec. Enako naredimo na nasprotnem robu papirja.

3.       Papir prepognemo na sredini vzporedno z robovi poklopcev. Tako dobimo na vsaki strani en poklopec, če pa pogledamo od strani, je papir tako zložen, da spominja na črko T, ki je obrnjena na glavo. Tako smo naredili pregrado za biskvit dveh različnih barv.

4.       Maslo v veliki skledi z električnim mešalnikom stepamo do mehkega. Dodamo sladkor in maslo penasto umešamo.

5.       Postopoma dodajamo jajca, pri čemer ves čas stepamo. Nato prilijemo mleko in v mešanico presejemo moko. Zmešamo v gladko testo.

6.       Testo razdelimo v dve skledi. V eno dodamo nekaj kapljic rožnate jedilne barve in premešamo.

7.       Oblikovan papir za peko damo na sredino pekača tako, da je srednja guba pokonci in sta poklopca obrnjena navzdol ter položno na dnu pekača. Videli boste, da ste s pomočjo papirja v pekaču ustvarili dva predelka.

8.       Z eno roko držimo papir in v en predelek zlijemo eno od mešanic. Še vedno držimo papir, da ne popusti pod  težo testa, in v drug predelek zlijemo še drugo mešanico.

9.       Zdaj lahko papir izpustimo, saj ga z obeh strani podpira testo. Ko v predelka vlivamo testo, lahko tudi koga prosimo, naj nam drži papir.

10.   Pekač s testom damo v pečico in biskvit pečemo 25–30 minut, pri čemer mora lepo narasti. Na sredino biskvita zapičimo leseno palčko in če je čista, ko jo izvlečemo, je biskvit pečen.

11.   Biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo na kovinski rešetki deset minut, da se malce ohladi. Z majhnim ostrim nožem biskvit ločimo od oboda pekača, biskvit vzamemo iz pekača in ga pustimo na kovinski rešetki, da se povsem ohladi.

12.   Ko je biskvit hladen, ga prerežemo tako, da dobimo po en pravokotnik v vsaki barvi. Oba pravokotnika vzdolžno prepolovimo, da dobimo po dva pravokotnika v vsaki barvi. Obrežemo robove, da dobimo enako velike pravokotnike. Če jih pogledamo od strani, morajo biti enako široki in visoki, torej oblike kvadrata.

13.   Marelično marmelado pretlačimo skozi cedilo. Nato jo s širokim nožem namažemo na sosednji stranici vseh biskvitnih pravokotnikov. Pravokotnike nato sestavimo tako, da dobimo vzorec šahovnice, če biskvit pogledamo na obeh koncih.

14.   Nato na delovni površini, potreseni s sladkorjem v prahu, razvaljamo marcipan v pravokotnik, ki je enako dolg kot sestavljeno pecivo in štirikrat tako širok. Odvečen marcipan odrežemo.

15.   S preostalo marmelado premažemo marcipan. Nato pecivo položimo na en konec razvaljanega marcipana tako, da sta pecivo in marcipan vzdolžno poravnana. Pecivo zavijemo v marcipan.

16.   Obrežemo konca peciva, da je videti lepše, in narežemo na rezine, preden postrežemo.


Priprava

1.       Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko pečico nastavimo na 4. Z maslom premažemo obod pekača in dno obložimo s papirjem za peko.

2.       Izrežemo še en kos papirja za peko, enako velik, kot smo ga uporabili za dno pekača. Kot šablono uporabimo pekač. Na eni strani upognemo papir tri centimetre od roba, da naredimo nekakšen poklopec. Enako naredimo na nasprotnem robu papirja.

3.       Papir prepognemo na sredini vzporedno z robovi poklopcev. Tako dobimo na vsaki strani en poklopec, če pa pogledamo od strani, je papir tako zložen, da spominja na črko T, ki je obrnjena na glavo. Tako smo naredili pregrado za biskvit dveh različnih barv.

4.       Maslo v veliki skledi z električnim mešalnikom stepamo do mehkega. Dodamo sladkor in maslo penasto umešamo.

5.       Postopoma dodajamo jajca, pri čemer ves čas stepamo. Nato prilijemo mleko in v mešanico presejemo moko. Zmešamo v gladko testo.

6.       Testo razdelimo v dve skledi. V eno dodamo nekaj kapljic rožnate jedilne barve in premešamo.

7.       Oblikovan papir za peko damo na sredino pekača tako, da je srednja guba pokonci in sta poklopca obrnjena navzdol ter položno na dnu pekača. Videli boste, da ste s pomočjo papirja v pekaču ustvarili dva predelka.

8.       Z eno roko držimo papir in v en predelek zlijemo eno od mešanic. Še vedno držimo papir, da ne popusti pod  težo testa, in v drug predelek zlijemo še drugo mešanico.

9.       Zdaj lahko papir izpustimo, saj ga z obeh strani podpira testo. Ko v predelka vlivamo testo, lahko tudi koga prosimo, naj nam drži papir.

10.   Pekač s testom damo v pečico in biskvit pečemo 25–30 minut, pri čemer mora lepo narasti. Na sredino biskvita zapičimo leseno palčko in če je čista, ko jo izvlečemo, je biskvit pečen.

11.   Biskvit vzamemo iz pečice in ga pustimo na kovinski rešetki deset minut, da se malce ohladi. Z majhnim ostrim nožem biskvit ločimo od oboda pekača, biskvit vzamemo iz pekača in ga pustimo na kovinski rešetki, da se povsem ohladi.

12.   Ko je biskvit hladen, ga prerežemo tako, da dobimo po en pravokotnik v vsaki barvi. Oba pravokotnika vzdolžno prepolovimo, da dobimo po dva pravokotnika v vsaki barvi. Obrežemo robove, da dobimo enako velike pravokotnike. Če jih pogledamo od strani, morajo biti enako široki in visoki, torej oblike kvadrata.

13.   Marelično marmelado pretlačimo skozi cedilo. Nato jo s širokim nožem namažemo na sosednji stranici vseh biskvitnih pravokotnikov. Pravokotnike nato sestavimo tako, da dobimo vzorec šahovnice, če biskvit pogledamo na obeh koncih.

14.   Nato na delovni površini, potreseni s sladkorjem v prahu, razvaljamo marcipan v pravokotnik, ki je enako dolg kot sestavljeno pecivo in štirikrat tako širok. Odvečen marcipan odrežemo.

15.   S preostalo marmelado premažemo marcipan. Nato pecivo položimo na en konec razvaljanega marcipana tako, da sta pecivo in marcipan vzdolžno poravnana. Pecivo zavijemo v marcipan.

16.   Obrežemo konca peciva, da je videti lepše, in narežemo na rezine, preden postrežemo.

sestavine

Sestavine:

  • 125 g masla
  • zmehčanega in še nekaj za namastitev
  • 175 g sladkorja
  • 3 jajca
  • stepena
  • 2 žlici mleka
  • 175 g samovzhajajoče moke
  • rožnata jedilna barva
  • 150 g marelične marmelade
  • 350 g marcipana
  • 20-cm pravokotni pekač

Sorodni recepti