Pečeni piščanec s pomarančo

Pečeni piščanec s pomarančo

Opis

Priprava:

Pomarančo in limono narežemo na debelejše rezine.

Rdečo čebulo olupimo in jo grobo narežemo na rezine.

V ponev vlijemo malo oljčnega olja, dodamo narezano pomarančo in limono. Ponve naj se dotikata s prerezanim delom. Razporedimo tudi čebulo. Po vrhu potresemo listke rožmarina, ki smo jih potrgali s stebelca, in malo soli. Pustimo, da se vse počasi praži na majhnem ognju. Rezine obrnemo, da se zapečejo na obeh straneh.

S piščanca odrežemo zadnjico, odvečno maščobo in vršičke perutničk.

Za omako v drug lonec damo pomarančni sok in kristalni sladkor ter premešamo.

Česen olupimo in ga drobno nasekljamo. Tudi čili drobno nasekljamo, ga damo v pomarančni sok, dodamo kardamom, premešamo in kuhamo na majhnem ognju, dokler se omaka ne speni in zavre.

S popečeno pomarančo, limono in čebulo nadevamo piščanca.

Čez odprtino piščanca nežno potegnemo kožo in zapremo z daljšim zobotrebcem ali palčko za ražnjiče, kot bi delali šiv.

Da bi piščanec pri peki ostal cel in ne bi izgubil oblike, ga zvežemo z mesarsko vrvico. To naredimo tako, da vrvico privežemo za eno nogo, nogi prekrižamo, vrvico ovijemo okrog nog in navzgor, perutničke pritrdimo ob trup in zavozlamo.  

Nato v piščanca z rokami vtremo maslo, segreto na sobno temperaturo.

Drobnjak in baziliko drobno nasekljamo in razporedimo po namaščenem piščancu. Po vrhu naribamo lupinico ene limone.

Pekač obložimo s papirjem za peko. Nanj položimo piščanca in damo v pečico za okrog 40 minut pri 180 stopinjah.

Po 40 minutah piščanca vzamemo iz pečice. S pomočjo čopiča ga premažemo z omako, ki se je nabrala okrog njega, in ga vrnemo v pečico še za 20 minut, dokler se ne zapeče.

Pečenega piščanca vzamemo iz pečice, odstranimo vrvico in ga razrežemo na poljubne kose.

Piščanca damo na servirni krožnik, prelijemo z omako, potresemo z malo bazilike in soli ter postrežemo.

sestavine

Sestavine

  • 1 cel piščanec

Nadev

  • 1 pomaranča
  • 1 limona
  • 1 rdeča čebula
  • oljčno olje
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 ščep soli

Obloga

  • 1 kos masla
  • 8 vejic bazilike
  • 6 kosov drobnjaka
  • 1 limona

Omaka

  • 1.5 skodelice pomarančnega soka
  • 0.5 skodelice kristalnega sladkorja
  • 7 strokov kardamoma
  • 2 stroka česna
  • 1 paprika čili