Pečeni piščanec iz proste reje

Pečeni piščanec iz  proste reje

Opis

Priprava:

Najprej pripravimo vso zelenjavo. V keramično posodo damo: 6 čebul, narezanih na krhlje, 5 strtih strokov česna, gomolj zelene, razrezan na velike kose; prerezan koromač, 3 korenčke, narezane na palčke; 2 repi, grobo nasekljan beli del pora, 2 narezana pastinaka, 12 majhnih krompirjev in 700g kostanja. Vse gobe grobo nasekljamo. Dodamo štiri lovorove liste, prgišče soli, dve vejici timijana, vejico rožmarina, šopek peteršilja, tri listke melise, pet listkov žajblja, dva decilitra belega vina, dva decilitra oljčnega olja in deciliter rdečega vina. Z rokami vse dobro premešamo, tako da bo vsa zelenjava v celoti prekrita z oljem in vinom.

Posteljica iz zelenjave je pripravljena. Damo jo na stran.

Piščanca pripravimo tako, da odrežemo kremplje, rep, konice peruti in glavo. Začinimo notranjost in zunaj natremo s soljo. Z nožem zarežemo v limono in v rez vstavimo štiri ali pet listkov rožmarina. Limono damo v piščanca. Na obeh straneh začinimo z mleto papriko in mletim črnim poprom. Timijan in žajbelj zvežemo v šopek in ga damo v piščanca. Tesno zapremo piščanca in ga potisnemo v posodo med zelenjavo. Zalijemo z litrom kokošje juhe.

 Testo pripravimo tako, da v skledi zmešamo moko, vodo in malce oljčnega olja. Mesimo, dokler ni testo prožno. S testom nepredušno pokrijemo posodo, tako da se bo jed kuhala kot v ekonom loncu. Testo premažemo z malce oljčnega olja in damo v krušno peč za eno uro. Potem odstranimo testo in jed postrežemo. 


sestavine

  • 1 piščanec iz proste reje
  • 12 krompirjev
  • 700 g kostanja
  • 3 korenčki
  • 6 čebul
  • 5 strokov česna
  • 1 gomolj zelene
  • 1 gomolj koromača
  • 2 repi
  • 1 por
  • 2 korena pastinaka
  • 2 kukmaka
  • 300 g ostrigarjev
  • 100 g japonskih gob shimeji
  • 2 vejici timijana
  • 1 šopek rožmarina
  • 1 šopek peteršilja
  • 3 listki melise
  • 5 listkov žajblja
  • 2 dl belega vina
  • 2.5 dl oljčnega olja
  • 1 dl rdečega vina
  • 1 l kokošje juhe
  • mleta paprika
  • črni poper

Za testo

  • 250 g pšenične moke
  • 2 dl vode
  • oljčno olje

Sorodni recepti