Pečene pokrovače in kremni pire

Pečene pokrovače in kremni pire

Opis

Sočne v ponvi pečene pokrovače in slana hrustljava slanina. Ta recept je popolno zlitje jedi z morja in kopnega.

Krompir narežemo na četrtine, večje kose prepolovimo. Damo ga v večjo posodo in prelijemo s slano vodo. Damo na velik ogenj in pustimo, da zavre. Kuhamo 15 do 20 minut oziroma tako dolgo, da se krompir zmehča.

Medtem z ostrim nožem narežemo slanino na okrog polcentimetrske koščke. Pokrovače na eni strani križno zarežemo okrog centimeter globoko. Posolimo.

Kuhan krompir odcedimo in pustimo, da se malo osuši. Nato ga stresemo v prazno kozico skupaj z mlekom, koščkom masla ter ščepom soli in popra. Zmečkamo ga v gladek pire in pokrijemo do postrežbe.

V veliki ponvi z neoprijemljivo oblogo na srednjem ognju segrejemo malo oljčnega olja. Na eno stran ponve damo slanino in pražimo okrog dve minuti oziroma tako dolgo, da se zlato zapeče. Slanino umaknemo na rob ponve in vanjo damo listke žajblja. Pečemo jih okrog minuto, dokler ne postanejo hrustljavi, nato jih pomaknemo na rob ponve k slanini. Na prazen prostor v ponvi dodamo maslo in pokrovače, obrnjene za zarezano stranjo navzdol. Pečemo okrog dve minuti, da se zlato zapečejo, vmes jih enkrat obrnemo.

Ponev odstavimo z ognja, dodamo malo limoninega soka ter ponev pretresemo, da sok prekrije sestavine. Pustimo, da se pokrovače kuhajo v ponvi še okrog 30 sekund. Kremni pire razdelimo na krožnika, nato čezenj nadevamo še pokrovače, slanino, žajbelj in okusno omako iz ponve. Uživamo. 


Sočne v ponvi pečene pokrovače in slana hrustljava slanina. Ta recept je popolno zlitje jedi z morja in kopnega.

Krompir narežemo na četrtine, večje kose prepolovimo. Damo ga v večjo posodo in prelijemo s slano vodo. Damo na velik ogenj in pustimo, da zavre. Kuhamo 15 do 20 minut oziroma tako dolgo, da se krompir zmehča.

Medtem z ostrim nožem narežemo slanino na okrog polcentimetrske koščke. Pokrovače na eni strani križno zarežemo okrog centimeter globoko. Posolimo.

Kuhan krompir odcedimo in pustimo, da se malo osuši. Nato ga stresemo v prazno kozico skupaj z mlekom, koščkom masla ter ščepom soli in popra. Zmečkamo ga v gladek pire in pokrijemo do postrežbe.

V veliki ponvi z neoprijemljivo oblogo na srednjem ognju segrejemo malo oljčnega olja. Na eno stran ponve damo slanino in pražimo okrog dve minuti oziroma tako dolgo, da se zlato zapeče. Slanino umaknemo na rob ponve in vanjo damo listke žajblja. Pečemo jih okrog minuto, dokler ne postanejo hrustljavi, nato jih pomaknemo na rob ponve k slanini. Na prazen prostor v ponvi dodamo maslo in pokrovače, obrnjene za zarezano stranjo navzdol. Pečemo okrog dve minuti, da se zlato zapečejo, vmes jih enkrat obrnemo.

Ponev odstavimo z ognja, dodamo malo limoninega soka ter ponev pretresemo, da sok prekrije sestavine. Pustimo, da se pokrovače kuhajo v ponvi še okrog 30 sekund. Kremni pire razdelimo na krožnika, nato čezenj nadevamo še pokrovače, slanino, žajbelj in okusno omako iz ponve. Uživamo. 

sestavine

Sestavine

  • 400 g krompirja Maris paper
  • morska sol in sveže mleti črni poper
  • 60 g dimljene slanine v kosu
  • 6 pokrovač
  • brez lupine in očiščene
  • 2 koščka neslanega masla
  • 75 ml posnetega mleka
  • oljčno olje
  • nekaj vejic svežega žajblja
  • 0.5 limone

Sorodni recepti