Sorodna oddaja:Nina Babić: Moja francoska pekarnaOglejte si jo: Sobota 16 November ob 21:00 | Sobota 16 November ob 21:30

Opis

Pečene breskve s slano karamelno omako in timijanom

Priprava

  1. V sekljalniku kakih 30 sekund drobite sladkor z rožmarinom in timijanom.
  2. Pečico segrejte na 200 C. Breskve prerežite na pol. Maslo stopite v težki ponvi, na srednjem ognju. Prerezano stran breskve potresite z malo sladkorne mešanice. Breskve položite v ponev tako, da je narezana stran na dnu. Kuhajte jih 4-5 minut in jih ne premikajte, da blago karamelizirajo. Dodajte še malo sladkorja. Breskve bodo spustile malo soka, ki se bo v pečici še strdil.
  3. Breskve obrnite, potresite s sladkorno mešanico in malo soli ter ponev položite v pečico. Pecite okoli 10 minut, da se omehčajo. Čas peke je odvisen od velikosti in zrelosti breskev.
  4. Za karamelno omako iz sladkorja skuhajte karamelo. Kuhajte, dokler ne postane lepe bakrene barve. Najprej dodajte maslo in premešajte, da se stopi, potem pa v par korakih postopoma dodajte smetano. Nastalo bo veliko pare, zato bodite previdni. Med dodajanjem masla in smetane ves čas mešajte, da se ne ločita.
  5. Karamelo umaknite z ognja in dodajte vaniljo ter sol po okusu. Breskve postrezite na krožniku, jih prelijte s slano karamelno omako in po želji dodajte kepico sladoleda.

*Pecite v pečici brez konvekcije

sestavine

  • 4 velike breskve
  • 150 g sladkorja demerara
  • 1-2 vejici rožmarina
  • 1-2 vejici timijana
  • 30 g masla
  • groba sol po okusu

Za slano karamelno omako:

  • 200 g sladkorja
  • 120 g sladke smetane (35 % maščobe)
  • 40 g masla
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • groba sol po okusu

Sorodni recepti