Pečena skuša s kozjo skuto in mediteransko solato

Pečena skuša s kozjo skuto in mediteransko solato

Opis

Pečena skuša s kozjo skuto in mediteransko solato

Priprava

  1. V posodo dajte rdečo peso, sladkor, kis, kumin in cimetovo palčko ter dodajte toliko vode, da prekrije sestavine. Na srednji temperaturi kuhajte približno eno uro oziroma toliko časa, da je rdeča pesa kuhana, a še vedno čvrsta. Odstavite s štedilnika in pustite ohladiti. Ko je ohlajeno, precedite. Z vsake rdeče pese odstranite konca in olupite lupino. Rdečo peso narežite na kocke in dajte na stran.
  2. Nato naredite omako. Skupaj zmešajte čili, poper, sladkor, česen in kis. Dodajte oljčno olje in kumin ter dajte na stran do serviranja.
  3. Za pripravo jogurta zmešajte vse sestavine v posodi in zmešajte z metlico, da dobite gladko maso. Dajte na stran do serviranja.
  4. Medtem naredite čips. Na visoki temperaturi v loncu segrejte olje, da se začne kaditi. V njem ocvrite rezine kruhovca, občasno premešajte. Rezine so gotove, ko postanejo hrustljave in zlato rjave barve. S penovko odstranite rezine. V majhno posodo dajte sol, poper in čili, v mešanici pretresite čips, da ga začimbe lepo prekrijejo. Dajte na stran do serviranja.
  5. Na srednji temperaturi v ponvi segrejte olje. Skušo dobro začinite s soljo in poprom. Ko je olje vroče, dajte skuše v ponev.
  6. Skuše nekaj minut pecite na eni strani, nato jih obrnite in popecite na drugi strani.
  7. Medtem pripravite solato z rdečo peso. V posodi zmešajte rdečo peso, čilije, čebulo, česen, kumin, sol in poper. Dajte na stran do serviranja.
  8. Ribo še enkrat obrnite in dodajte baziliko, meto, peteršilj, rukolo in sok limete. Odstavite s štedilnika.
  9. Na servirni krožnik dajte malo jogurta. Na jogurt položite skušo, pokapljano z začimbami iz ponve. Postrezite z majhno porcijo solato iz rdeče pese, malo omake in papadumom. Za piko na i potresite z zrni granatnega jabolka.

sestavine

  • oljčno olje
  • 1 kg filejev španske skuše
  • sol in poper
  • ½  šopka listov bazilike, drobno narezani
  • metini lesti, drobno narezani
  • peteršilj, drobno narezan
  • rukola, na drobno narezana
  • sok 1 limete

Za solato z rdečo peso:

  • 3 celih rdečih pes
  • 150g sladkorja
  • 100ml kisa
  • ½ žlička kumina
  • 1 cimetova palčka, razlomljena
  • 1 čili, fino nasekljan
  • 1 zelen čili, fino nasekljan
  • 1 majhna čebula, narezane na tanke rezine
  • 1 strok česna, fino nasekljan
  • ¼ žličke kumina v prahu
  • sol in poper

Za omako:

  • 1 čili, semena odstranjena, narezan
  •  ščepec črnega popra
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 strok česna, grobo narezan
  • 1 majhna čebula, narezana na tanke rezine
  • 1 žlica kisa
  • 12 žlic oljčnega olja
  • ½ žličke kumina, pražen in zdrobljen

Za čips z navadnim kruhovcem:

  • 1 navadni kruhovec, olupljen in narezan na tanke rezine
  • 300ml olja
  • ½ žličke soli
  • ½ žličke popra
  • ½ žličke čilija v prahu

Za skutni jogurt:

  • 150g bizonje ali kozje skute
  • ½ žličke soli
  • ščepec popra
  • sok 1 limete

 

  • papadumi, za serviranje
  • zrna granatnega jabolka, za serviranje

Sorodni recepti