Pečena potrebušina s peteršiljevo omako

sestavine

  • 1 kg krompirja, kot je kipfler
  • 2 žlici soli
  • 800 g svinjske potrebušine brez kosti, narezane na 1 cm široke rezine
  • 1 žlica olivnega olja
  • Kosmiči morske soli
  • Peteršiljeva omaka
  • 50 g masla
  • 35 g (¼ skodelice) navadne moke
  • 500 ml (2 skodelici) mleka
  • ½ žličke soli
  • ½ skodelice drobno sesekljanega kodrastega ali ploščatega peteršilja
  • Sveže mlet črni poper

Priprava

  • Pečico na funkciji za žar segrejte na 200 ˚C.
  • Rezine svinjine položite na veliko rešetko, postavljeno v velik pekač. Svinjino premažite z oljem in na obeh straneh dobro posolite. Pecite 40 minut, na polovici časa obrnite, dokler svinjina ni zlatorjava in hrustljava. Vzemite iz pečice in ohlapno pokrijte s folijo. Pustite počivati 5 minut.
  • Medtem dajte krompir v večjo kozico in krompir prelijte s hladno vodo. Posolite in zavrite. Krompir kuhajte približno 15 minut, dokler se ne zmehča. Če je kuhan, lahko preizkusite z nabodalom. Odcedite in pustite, da se posuši v odkritem loncu.
  • Za peteršiljevo omako v ponvi na srednjem ognju stopite maslo. Vmešajte moko in kuhajte 1 minuto. Postopoma vmešajte hladno mleko in kuhajte, dokler se omaka ne zgosti do želene konsistence, nenehno mešajte. Začinite s soljo in poprom, nato primešajte peteršilj.
  • Krompir in svinjino postrezite s peteršiljevo omako.
  • Opomba
  • Lahko prosite svojega mesarja, da vam razreže svinjsko potrebušino. Lahko pa jo zavijete v plastično folijo in postavite v zamrzovalnik za 1-2 uri, da postane čvrstejša in jo je lažje rezati.

Sorodni recepti

Poglej vse