PEČENA POLENOVKA S PIREJEM Z BELIM FIŽOLOM IN KLOBASICO CHORIZO

PEČENA POLENOVKA S PIREJEM Z BELIM FIŽOLOM IN KLOBASICO CHORIZO
Sorodna oddaja:Rachel Allen: Kuhanje na obaliOglejte si jo: Nedelja 24 Januar ob 09:05 | Nedelja 24 Januar ob 09:35

Opis

PEČENA POLENOVKA S PIREJEM Z BELIM FIŽOLOM IN KLOBASICO CHORIZO

Priprava

  1. V polenovko vtrite malo olivnega olja, začinite s soljo in poprom ter postavite na stran.
  2. Odcedite namočen fižol in ga dajte v lonec. Zalijte s hladno vodo, postavite na močan ogenj, da zavre. Potem zmanjšajte ogenj, naj rahlo vre 45 minut – 1 uro, da se zmehča. Odcedite v cedilu nad ognjevarno posodo, tekočino od kuhanja pa shranite. Fižol stresite nazaj v lonec (oziroma v lonec dajte odcejen fižol iz pločevinke).
  3. Pečico segrejte na 220C . Težko teflonsko ponev ali ognjevarno ponev postavite na visoko temperaturo, da se segreje in skoraj žari.
  4. Medtem v manjši kozici segrejte olivno olje, dodajte rožmarin, chorizo in česen ter počasi kuhajte, dokler se ne zmehča, ne sme pa porjaveti. Zmečkajte fižol in začinite. Dodajte vino ali šeri in nekaj jedilnih žlic shranjene tekočine, v kateri ste kuhali fižol (ali tekočine iz pločevink), da nastane pire. Odlijte nekaj olja klobasice in ga prihranite. Pireju dodajte peteršilj in vsebino ponve s klobasico, zmešajte in dobro pregrejte.
  5. Kuhajte polenovko, s kožo navzgor, na vnaprej segreti ponvi (iz teflona ali ne) na visoki temperaturi od 3 do 5 minut, da spodaj porjavi, nato ribo obrnite in jo dajte še za štiri do osem minut v pečico, odvisno od debeline ribe. Polenovka mora biti znotraj lesketajoča se in drobljiva, ne sme pa biti suha.
  6. Na vsak krožnik nadevajte kupček fižolovega pireja, dodajte ribji file in pokapajte z nekaj olja klobasice, ki ste ga prihranili. Postrezite z zeleno listnato solato.

sestavine

  • 4 x 175 g debelih kosov polenovke, brez kosti, s kožo
  • 2 jedilni žlici ekstra deviškega olivnega olja, plus olje za namastitev ribe
  • sol in sveže mleti črni poper
  • 240 g posušenega fižola (ali drugega belega fižola), čez noč namočenega v mrzli vodi, ali 2 pločevinki po 400g, odcejeni (shranite tekočino)
  • 2 jedilni žlici ekstra deviškega olivnega olja
  • 2 vejici listov rožmarina, nasekljani
  • 125 g  klobase chorizo, olupljene, če je prekajena (mehka sveža klobasa lupljenja ne potrebuje), razčetverjene po dolžini in narezane na kolobarje
  • 2 stroka česna, olupljena in zdrobljena ali drobno naribana
  • 4 jedilne žlice belega vina ali suhega šerija
  • 1 jedilna žlica nasekljanega peteršilja
  • rezine limone in peteršilj za postrežbo

Sorodni recepti