Pečena čokolada s kavnim kolačem

Pečena čokolada s kavnim kolačem

Opis

Stresite moko in sodo bikarbono v skledo. Maslo in sladkor postavite v posodo stoječega mešalnika, nastavite lopatico in stepite do svetleče in puhaste mase. Dodajte preostale sestavine in sol, nato pa mešajte na nizki hitrosti, dokler se ne združijo. Testo položite med 2 silikonska pekača ali papir za peko in zvijte na debelino 3 mm. Pokrijte s plastično folijo in postavite v hladilnik, da se ohladi. Izrežite želene velikosti in jih položite na obložen pekač ter pecite pri 165 °C 12-15 minut.


Pečico segrejte na 160˚C. Lešnike v pečici pečemo 12-15 minut ali do zlate rjave barve. Odstranite lupinico z lešnikov z drgnenjem površine. Ko se ohladijo, grobo narežite lešnike in pustite za posip. V skledi stoječega mešalnika, opremljenega z nastavkom za stepanje, beljake stepite z eno tretjino sladkorja in vinskim kamnom. Ko dosežejo srednjo trdoto, postopoma dodajte preostali sladkor in nadaljujte z mešanjem še eno minuto, dokler se celoten sladkor ne raztopi. Presejte lešnikovo, mandljevo moko, sladkor v prahu in koruzni škrob skupaj; če vam ostanejo majhni koščki lešnikov, ki nočejo skozi sito, jih lahko še vedno vključite v mešanico. Presejane sestavine vmešajte v maso z gumijasto lopatico.

Namastite modelčke za tart  8 x 80 mm (ali obročke) in jih položite na pekač, obložen z peki papirjem. Lahko pa naredite kot velik tart v enem pekaču. Pripravljeno mešanico prenesite v slaščičarsko vrečko, opremljeno s šobo 10-12 mm, in po dnu nabrizgajte tanko plast. Brizgate lahko tudi po zunanjem robu, da ustvarite obliko tarta (to lahko storite tudi z žlico).Po vrhu potresite sladkor v prahu in sesekljane lešnike. Meringo pecite v pečici pri 160 °C (ventilator) približno 20 minut ali dokler ne postane svetle zlatorjave barve in je čvrsta na dotik. Medtem ko je testo še vedno vroče, potegnite z nožem neposredno ob robu obročev in jih odstranite. Meringi lahko shranite v nepredušno zaprti posodi pri sobni temperaturi do 2 dni ali pa zapakirate in zamrznete do 1 meseca.


Presejte moko v skledo. Pečico segrejte na 180˚C. Temno čokolado, kakav v prahu, kavo in maslo talite skupaj v mikrovalovni pečici ali v skledi, postavljeni nad ponev vrele vode, in mešajte, dokler se ne stopi. Zmešajte jajca in sladkor v ločeni skledi in rahlo razmešajte z roko. Zmes temne čokolade vmešajte v mešanico jajc, čemur sledi presajena moka. Rahlo mešajte z roko, dokler se sestavine ne združijo. Mešanico postavite v modele za tart in pecite pri 180 °C približno 10 minut v pečici (ventilator). Nabrizgajte preostalo maso na vrh in nadaljujte s pečenjem.


sestavine

Krhki masleni piškoti

  • 208 g navadne moke
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 183 g nesoljenega masla
  • 130 g sladkorja v prahu
  • 5 g morske soli

Lešnikova meringa

  • 150 g praženih lešnikov
  • narezanih
  • 300 g ali 12 beljakov
  • 240 g sladkorja v prahu
  • ščepec vinskega kamna
  • presejanega
  • 90 g lešnikove moke/zdroba
  • 90 g mandljeve moke/zdroba
  • 240 g sladkorja v prahu (slaščičarski)
  • 6 žličk koruznega škroba
  • Sladkor v prahu za posip

Čokoladni nadev

  • 50 g navadne moke
  • 100 g kakovostne temne čokolade (80 % kakava)
  • 10 g kakava v prahu
  • 15 g instant kave v prahu
  • 120 g nesoljenega masla
  • 180 g ali 3 cela jajca
  • 128 g sladkorja v prahu