Pečen piščanec z limono in začimbani

Pečen piščanec z limono in začimbani

Opis

Piščancu odstranimo drobovino in vrat. S ploščatim delom velikega noža stremo česen. S česnom natremo notranjost piščanca. Česen damo v vdolbino. Prepolovimo limono. Sok izcedimo in ga prihranimo. Polovici limone, čebulo in peteršilj damo v vdolbino. S kuhinjsko vrvico zvežemo noge. Perutničke potlačimo pod hrbet. Piščanca položimo s prsmi navzgor na rešetko pekača. Rožmarin zatlačimo pod piščanca.

V skledici premešamo prihranjen limonin sok, olje, sol in poper. S tem prelijemo piščanca. V pekač vlijemo 175 ml vode. Pečemo ga uro in dvajset minut do uro in pol v konvekcijski pečici ali v običajni uro petinštirideset minut do dve uri pri 190 °C, dokler termometer v bedrih ne pokaže  85 °C. Vsake toliko piščanca zalijemo in na sredini peke dolijemo še okrog 175 ml vode. Nadev iz votline zavržemo. Sokove iz vdolbine zlijemo v sokove v pekaču. Piščanca prestavimo na pladenj in ga pokrijemo s folijo. Počakamo 20 minut, preden ga razkosamo.

S sokov v pekaču posnamemo maščobo. Nato omako potresemo z moko in na srednje velikem ognju kuhamo okrog minuto. Občasno premešamo. Prilijemo piščančjo jušno osnovo in morebitne piščančje sokove s pladnja. Zavremo in kuhamo okrog tri minute, da se omaka zgosti. Omako precedimo v za to namenjeno posodico. Postrežemo s piščancem.


Piščancu odstranimo drobovino in vrat. S ploščatim delom velikega noža stremo česen. S česnom natremo notranjost piščanca. Česen damo v vdolbino. Prepolovimo limono. Sok izcedimo in ga prihranimo. Polovici limone, čebulo in peteršilj damo v vdolbino. S kuhinjsko vrvico zvežemo noge. Perutničke potlačimo pod hrbet. Piščanca položimo s prsmi navzgor na rešetko pekača. Rožmarin zatlačimo pod piščanca.

V skledici premešamo prihranjen limonin sok, olje, sol in poper. S tem prelijemo piščanca. V pekač vlijemo 175 ml vode. Pečemo ga uro in dvajset minut do uro in pol v konvekcijski pečici ali v običajni uro petinštirideset minut do dve uri pri190 °C, dokler termometer v bedrih ne pokaže  85 °C. Vsake toliko piščanca zalijemo in na sredini peke dolijemo še okrog 175 ml vode. Nadev iz votline zavržemo. Sokove iz vdolbine zlijemo v sokove v pekaču. Piščanca prestavimo na pladenj in ga pokrijemo s folijo. Počakamo 20 minut, preden ga razkosamo.

S sokov v pekaču posnamemo maščobo. Nato omako potresemo z moko in na srednje velikem ognju kuhamo okrog minuto. Občasno premešamo. Prilijemo piščančjo jušno osnovo in morebitne piščančje sokove s pladnja. Zavremo in kuhamo okrog tri minute, da se omaka zgosti. Omako precedimo v za to namenjeno posodico. Postrežemo s piščancem.

sestavine

Sestavine

  • 1 piščanec iz proste reje
  • 4 stroki česna
  • 1 čebula
  • 0.5 šopka peteršilja
  • 1 limona
  • 0.5 šopka rožmarina
  • olje
  • sol in poper
  • 1 žlica moke