Opis

Pečen piščanec s pehtranovim maslom in čebulo

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 200 °C.
  2. V majhni skledi zmešamo maslo, česen, ingver, pehtran in limonino lupino. Začinimo s soljo in poprom.
  3. Zrahljamo kožo na piščančjih prsih tako, da med kožo in meso potisnemo prste. Pazimo, da kože ne strgamo. Z roko pod kožo enakomerno namažemo maslo.
  4. Piščanca premestimo v pekač za peko in okrog piščanca razporedimo čebulo. Z nekaj olja premažemo kožo in krače ter vse skupaj začinimo.
  5. Pečemo približno 1 ½ ure ali dokler piščanec ni pečen. Piščanec je pečen takrat, ko iz luknjice najdebelejšega dela krače (okrog sklepa v bedri) priteče prozorna tekočina (ne sme biti roza). Piščanca premestimo na desko, da se malce ohladi. Čebulo premestimo v vročo servirno skledo.
  6. Omako pripravimo tako, da moko posipamo po maščobi v pekaču in jo dobro premešamo. Prilijemo vino in piščančjo jušno osnovo ter mešamo na srednjem ognju, dokler omaka ne postane gladka. Po želji vmešamo marmelado rdečega ribeza, worcestersko omako in rjavo omako. Skozi cedilo vlijemo v vrček, vmešamo pehtran in začinimo s soljo in poprom.
  7. Piščanca narežemo in postrežemo s čebulo in omako.

sestavine

  • 50 g masla, zmehčanega
  • 1 stroka česna, zdrobljen
  • 1 čajna žlička fino naribanega kosa ingverja
  • 1 žlici svežega pehtrana, nasekljanega
  • ½ limone, samo naribana lupina
  • 1 piščanec iz proste reje, pripravljen za peko, 1,8–2 kg
  • 2 veliki čebuli, grobo sesekljani
  • 1–2 žlici rastlinskega olja
  • Sol in sveže mlet črni poper

Za omako:

  • 45 g navadne moke
  • 100 ml suhega belega vina
  • 500 ml piščančje jušne osnove
  • 1 žlica marmelade iz rdečega ribeza
  • malo worcesterske omake (po želji)
  • malo rjave omake (po želji)
  • 1 žlici svežega pehtrana, nasekljanega
  • Sol in sveže mlet črni poper

Sorodni recepti