PEČEN PIŠČANEC PO ITALIJANSKO S PAPRIKAMI IN OLIVAMI

PEČEN PIŠČANEC PO ITALIJANSKO S PAPRIKAMI IN OLIVAMI

Opis

Priprava:

Pečico segrejte na 200 stopinj. Piščanca položite v pekač in ga nadevajte s polovicama limon in dvema vejicama rožmarina.

 

Por operite in očistite in vsakega narežite na tri paličice. Potem jih prerežite po dolžini in dodajte v pekač. Paprikam očistite sredico in peške in jih narežite na trakove ter dodajte v pekač.

 

Dodajte še olive in z oljčnim oljem prelijte predvsem zelenjavo, malce pa tudi piščanca. Dodajte še preostanek rožmarina, potresite s soljo in sveže mletim poprom. Z dvema žlicama ali lopatkama zelenjavo nežno premešajte, da bo premazana z oljčnim oljem in se vse dobro premeša.

 

Piščanca potresite s kosmiči soli in ga pecite približno uro do uro in 15 minut. Takrat bi že moral biti pečen, ko zarežete v najdebelejši del stegna z ostrim nožem, pa bi moral ven priteči prozoren sok. Zelenjava bi morala biti mehka, por pa na nekaterih mestih svetlo rjav.

 

Piščanca prestavit na desko, kjer naj počiva približno 10 minut. Zelenjavo vrnite v pečico, a jo ugasnite.

 

Piščanca narežite na večje kose in jih položite na velik in ogret krožnik. Iz pečice vzemite pekač in z lopatko zelenjavo premestite na velik krožnik ter jo razporedite, kakor vam je všeč. Čez prelijte bronasten in okusen sok, ki je ostal v pekaču.

sestavine

Sestavine

  • 1 1.5 kg težek piščanec (iz domače reje
  • če se da)
  • 1 neškropljena limona
  • prerezana na pol
  • 4 vejice rožmarina
  • 3 pori
  • očiščeni
  • 2 rdeči papriki
  • 1 oranžna paprika
  • 1 rumena paprika
  • 100 g črnih oliv brez koščic
  • 4 žlice oljčnega olja
  • kosmiči morske soli in sveže mlet črn poper