Opis
Pečen krompir
Priprava
- Pečico segrejte na 220 °C.
- V velikem loncu zavrite vodo in jo posolite. Krompir kuhajte 3-4 minute na šibkem ognju. Odcedite ga in ga stresite nazaj v lonec. Pokrijte ga s kuhinjskimi brisačkami, da posrkajo odvečno vlago, pokrijte s pokrovko in pustite 5-10 minut.
- Brisačke odstranite in pokrijte s pokrovko. Lonec pretresite, da se robovi krompirja omehčajo.
- Krompir razporedite po velikem pekaču (kosi naj se ne dotikajo) in ga izdatno pokapljajte z repičnim oljem, da bo čisto prekrit.
- Izdatno začinite s soljo in poprom ter pecite 35 minut, da bo zlate barve in hrustljav (vsaka pečica je drugačna, tako da sami precenite, a krompir mora biti zelo hrustljav, preden ga vzamete iz pečice).
sestavine
- 1,5 kg krompirja, olupite ga in po potrebi narežite na četrtine
- 5 žlic repičnega olja
- Sol in sveže mlet črni poper