Pariz-Brest

sestavine

  • Za paljeno testo:
  • 125 g mleka (3,5 % maščobe)
  • 125 g vode
  • 110 g masla
  • 5 g sladkorja
  • 2 g soli
  • 140 g moke
  • 220 g jajc (4-5 celih jajc)
  • sladkor v prahu za posip
  • lističi mandljev za posip
  • za lešnikovo kremo:
  • 300 g pečenih lešnikov
  • 200 g sladkorja
  • 500 g mleka (2,8 do 3,5 % maščobe)
  • 120 g sladkorja                               
  • 1 žlica vaniljevega ekstrakta
  • 30 g koruznega škroba     
  • 30 g moke
  • 8 rumenjakov
  • 175 g masla

Priprava

  • V srednje veliki kozici zmešajte vodo, mleko, sladkor, sol in maslo. Zavrite in odstranite z ognja.
  • V tekočino naenkrat dodajte moko in takoj začnite močno mešati z metlico, da se vse poveže. Za to imate kakih 30 sekund časa.
  • Vzemite gumijasto lopatko, kozico vrnite na ogenj in kuhajte še minuto, da bo bolj suho.
  • Testo prenesite v skledo mešalnika z nastavkom za testo. Malo naj se ohladi.
  • Stepite jajca. Testo mešajte na srednji hitrosti 30 sekund, potem pa jo znižajte in začnite dodajati jajca.
  • Mešalnik ustavite, odstranite nastavek, testo postrgajte in pojdite skozenj z roko. Če je prave teksture, bo z roke viselo v obliki črke V.
  • Pečico segrejte na 200 C. Na pekač položite papir za peko. Testo prestavite v dresirno vrečko z nastavkom 6B. Na papir za peko s svinčnikom narišite kroge s premerom 8 cm in ga vrnite na pekač.
  • Testo nabrižgajte v obliki krogov na papirju. Potresite jih s sladkorjem in mandljevimi lističi. Pecite 20 min na 200 C, potem znižajte na 160 C in pecite še 20 min, med peko pa pečice ne odpirajte.
  • Za lešnikovo kremo najprej pripravite praline pasto. Iz sladkorja skuhajte karamelo. Ko postane barkene barve, dodajte lešnike in previdno mešajte. Zlijte na silikonsko podlogo. Ko se dobro ohladite, potolcite z valjarjem, potem pa prestavite v močan mešalnik in zmeljite v gosto, maslenkasto pasto.
  • Potem pripravite klasično slaščičarsko kremo. Mleko segrejte s pol sladkorja in umaknite z ognja, še preden zavre. Rumenjak zmešajte s preostankom sladkorja, dodajte moko in nazadnje škrob. Mešajte, dokler ne izginejo grudice.
  • Dodajte približno tretjino toplega mleka in dobro premešajte. Zlijte v lonec z mlekom in kuhajte na srednjem ognju. Ko se začne zgoščevati, umaknite z ognja in mešajte še kakih 30 sekund, da postane čisto homogeno. Kremo zlijte na velik pladenj, pokrijte s prozorno folijo in ohladite.
  • V slaščičarsko kremo dodajte maslo in stepajte na visoki hitrosti. Dodajte 160 g praline paste in mešajte še 2-3 minute. Pustite, da se dobro ohladi, vsaj eno uro.
  • Testo vodoravno prerežite. Z žlico po spodnjem delu namažite praline pasto. Lešnikovo kremo dajte v dresirno vrečko in jo stisnite čez praline pasto. Na vrhu potresite s praženimi mandlji. Pokrijte z zgornjim delom, potresite s sladkorjem v prahu in uživajte.

Sorodni recepti

Poglej vse