Paradižnikova juha

Paradižnikova juha

Opis

Priprava

Paradižnikova juha:

Mesnata paradižnika narežemo na debele rezine. 4 rezine shranimo, preostale pa narežemo na kocke.

Čebulo olupimo in nasekljamo. Česen olupimo in drobno narežemo.

V jušnem loncu segrejemo olje, dodamo čebulo, česen in paradižnikove kocke ter pražimo približno 2 minuti.

Dodamo paradižnikovo mezgo in pražimo približno 2 minuti med nenehnim mešanjem.

Vlijemo vodo in dodamo jušno kocko. Vse skupaj zavremo, nato pa ogenj zmanjšamo.

Dodamo njoke in kuhamo 2 do 3 minute.

Juho začinimo z malce soli in sveže mletega popra.

Odtrgamo liste bazilike. Polovico jih natrgamo v juho na grobe kose in jih pogrejemo. Preostale shranimo za okraševanje juhe.

Zelenjava na žaru:

Segrejemo žar ponev.

Bučko po dolgem narežemo na rezine, debele 0,5 centimetra.

Papriko po dolgem razpolovimo, odstranimo semena in jo narežemo na velike kose. Rezine paradižnika, bučke in paprike namažemo z oljčnim oljem.

Rezine zelenjave popečemo na obeh straneh v 3 minutah.

Začinimo jih z malce soli in sveže mletega popra.

Postrežba:

Popečeno zelenjavo naložimo na jušne krožnike. Vlijemo juho. Dodamo dobro žlico mascarponeja in okrasimo z listi bazilike. 

sestavine

Paradižnikova juha

  • 2 mesnata paradižnika
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • oljčno olje za peko
  • 70 g paradižnikove mezge
  • 1 l vode
  • 1 zelenjavna jušna kocka
  • 500 g krompirjevih njokov
  • 0.5 šopka bazilike
  • 250 g mascarponeja

Zelenjava na žaru

  • 1 bučka
  • 1 cela paprika

Sorodni recepti