Paradižnikov sambal babice Irene

Paradižnikov sambal babice Irene

Opis

Priprava

Čebulo in česen olupimo in grobo narežemo. Javansko korenino narežemo na koščke in jo skupaj s čebulo in česnom zmeljemo v multipraktiku. V ponvi segrejemo olje in mešanico popražimo. Feferone in čilije grobo narežemo in zmeljemo v multipraktiku. Dodamo jih v ponev skupaj s trassijem in malce popražimo. Paradižnik narežemo na krhlje in odstranimo meso. Drobno ga narežemo in dodamo v ponev. Dodamo kis in sladkor ter začinimo s soljo. Sambal kuhamo približno dvajset minut. Če je sambal preveč pekoč, mu dodamo sladkor.

 

Postrežba

Sambal postrežemo ob indonezijskih jedeh.

 

Dodatne potrebščine

multipraktik

olje za cvrtje

sestavine

Sestavine

  • 2 veliki čebuli
  • 4 stroki česna
  • 4 cm laosa (javanske korenine)
  • 500 g rdečih feferonov
  • 8 čilijev birdseye
  • 0.5 cm trassija (fermentirane paste iz kozic)
  • 5 velikih paradižnikov
  • 2 žlici kisa
  • 6 žličk sladkorja
  • sol