Panirane školjke na peni iz cvetače in praženih indijskih oreščkov
Recept je iz: Kiran Jethwa

Okusno. Morsko. Hitro. Samo 30 minut priprave za božanski okus.
sestavine
- 300 g školjk (jakobove pokrovače)
- 50 g blanširanih indijskih oreščkov
- 0.5 glavice cvetače
- 1 čebula
- 1 por
- 1 čili paprika
- 50 g masla
- 2 stroka česna
- 100 g kisle smetane
- 50 g moke
- 25 ml gazirane vode
- sol
- poper
- olje
- 1 žlica timijana
- 2 zvezdici zvezdnatega janeža
Priprava
- Školjkam odstranimo lupine. Meso narežemo na rezine.
- Čebulo narežemo na drobno, česen pa na tanke rezine. Por in paprike narežemo na zelo tanke trakove in premešamo.
- V možnarju zdrobimo indijske oreščke, dokler ne dobimo praha. V ponvi stopimo maslo in dodamo indijske oreščke in nekaj sekund pražimo med mešanjem. Nato dodamo nasekljan česen in čebulo. Potresemo s timijanom, dodamo janež in smetano ter premešamo.
- Cvetove cvetače drobno narežemo in dodamo v ponev. Začinimo s soljo in poprom. Po minuti ali dveh ponev odstavimo z ognja in zmes pustimo, da se ohladi. Nato jo zmeljemo ali pretlačimo.
- S prsti zajamemo narezan por in paprike, rahlo povaljamo v moki in nekaj sekund cvremo v globokem olju, da se sprimejo.
- Za tempuro v skledi pomešamo moko in gazirano vodo, dokler ne dobimo gladke zmesi, ter začinimo s soljo in poprom. Moko stresemo v krožnik. Kose školjk povaljamo enega za drugim in hitro ocvremo v globokem olju. Nato jih vzamemo ven in znova povaljamo v moki, nato pa potopimo v tempuro in na koncu povaljamo v ocvrti zelenjavi. Školjke znova hitro ocvremo.
- Peno iz cvetače in indijskih oreščkov uporabimo za podlago, nanjo pa položimo ocvrte školjke z zelenjavo.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Ljubomir Stanišić
Ostrige s tatarsko omako
Recepti Luca Ciano
Domači cavatelli iz črnih oliv in rikote
Recepti Luke Nguyen
Školjke s čilijem in azijsko baziliko
Recepti Annabel Langbein
Pissaladiere
Recepti Ljubomir Stanišić
Lignji s sladkim krompirjem
Recepti Nathan Outlaw
Postrvje klobase z medenim belim fižolom
Recepti Jamie Oliver
POSEBNA DOSA (VEGANSKA)
Recepti Shane Delia
Počasi pečena jagnjetina z jogurtom
Recepti Ljubomir Stanišić
Telečji medaljoni s štirimi vrstami sira
Recepti Ljubomir Stanišić
Ostrige s tatarsko omako