Panirane školjke na peni iz cvetače in praženih indijskih oreščkov

Okusno. Morsko. Hitro. Samo 30 minut priprave za božanski okus. 

sestavine

  • 300 g školjk (jakobove pokrovače)
  • 50 g blanširanih indijskih oreščkov
  • 0.5 glavice cvetače
  • 1 čebula
  • 1 por
  • 1 čili paprika
  • 50 g masla
  • 2 stroka česna
  • 100 g kisle smetane
  • 50 g moke
  • 25 ml gazirane vode
  • sol
  • poper
  • olje
  • 1 žlica timijana
  • 2 zvezdici zvezdnatega janeža

Priprava

  • Školjkam odstranimo lupine. Meso narežemo na rezine.
  • Čebulo narežemo na drobno, česen pa na tanke rezine. Por in paprike narežemo na zelo tanke trakove in premešamo.
  • V možnarju zdrobimo indijske oreščke, dokler ne dobimo praha. V ponvi stopimo maslo in dodamo indijske oreščke in nekaj sekund pražimo med mešanjem. Nato dodamo nasekljan česen in čebulo. Potresemo s timijanom, dodamo janež in smetano ter premešamo.
  • Cvetove cvetače drobno narežemo in dodamo v ponev. Začinimo s soljo in poprom. Po minuti ali dveh ponev odstavimo z ognja in zmes pustimo, da se ohladi. Nato jo zmeljemo ali pretlačimo.
  • S prsti zajamemo narezan por in paprike, rahlo povaljamo v moki in nekaj sekund cvremo v globokem olju, da se sprimejo.
  • Za tempuro v skledi pomešamo moko in gazirano vodo, dokler ne dobimo gladke zmesi, ter začinimo s soljo in poprom. Moko stresemo v krožnik. Kose školjk povaljamo enega za drugim in hitro ocvremo v globokem olju. Nato jih vzamemo ven in znova povaljamo v moki, nato pa potopimo v tempuro in na koncu povaljamo v ocvrti zelenjavi. Školjke znova hitro ocvremo.
  • Peno iz cvetače in indijskih oreščkov uporabimo za podlago, nanjo pa položimo ocvrte školjke z zelenjavo.

Sorodni recepti

Poglej vse