Opis

Priprava:

Za jušno osnovo v vodo dodamo grobo nasekljano korenje, olupljeno gomoljno zeleno, stebelca zelene, čebulo, narezano na 4 dele, in pol šopka peteršilja. Solimo in popramo ter pustimo, da se počasi kuha.

Za prilogo bomo pripravili polento. Vodo posolimo. Preden voda zavre, dodamo polento in mešamo. Polento kuhamo 5 do 6 minut. Skuhano prelijemo v navlažen model in jo pustimo, da se malo ohladi.

Ribo sfiliramo, glavo in kosti pa damo v jušno osnovo.

V široki ponvi segrejemo malce oljčnega olja in dodamo maslo. Ribo posolimo in jo v ponev položimo na kožo. Dodamo mlado čebulo, češnjevce, nekaj vejic timijana in dolijemo 0,5 dl vina. Ko vino izhlapi, zalijemo z malo jušne osnove, znižamo temperaturo in pokrito kuhamo 5 do 7 minut.

Ohlajeno polento narežemo na rezine in jih popečemo na ponvi za žar.

V namiznem mešalniku spasiramo gomoljno zelenjavo iz jušne osnove ter dodamo maslo, sol in kapljico oljčnega olja.

Na krožnik položimo polento in 1 žlico pireja. Dodamo oradin file, mlado čebulo in dva češnjevca. Prelijemo z žlico omake in dodamo par listkov timijana.

sestavine

Sestavine

  • 800 g sveža orada
  • 100 g korenje
  • 100 g gomoljne zelene
  • 100 g korenina peteršilja
  • šop listov zelene
  • šop peteršilja
  • 1 rdeča čebula
  • 200 g instant polenta
  • 200 g češnjev paradižnik
  • 1 šop mlade čebule
  • 60 g masla
  • oljčno olje
  • belo vino
  • sol/poper
  • svež timijan

Sorodni recepti