Ocvrte miške z medom

Priprava:

1. V skledo ali vrček damo vodo in vanjo vmešamo med. Dodamo še kvas in pustimo stati na delovni površini približno pet minut. Medtem pomešamo v skledi moko, koruzno moko in sol.

2. Vodo s kvasom in medom dodamo suhim sestavinam in dobro premešamo. Prekrijemo s prozorno folijo in pustimo stati na sobni temperaturi pol ure, dokler na površju ne opazimo mehurčkov. Testo lahko postavimo tudi v hladilnik, kjer ga lahko pustimo do 24 ur.

3. Ko smo pripravljeni na pripravo mišk, cvrtnik segrejemo na 180 °C ali vlijemo olje v ponev (olje brez okusa, recimo sončnično ali rastlinsko olje). Ponev postavimo na srednji do močen ogenj. Olje je pripravljeno, ko vanj vržemo majhen košček in začne olje cvrčati, košček pa hitro priplava na površje. Ko čakamo, da se olje segreje, pekač ali široko skledo prekrijemo s kuhinjsko brisačo.

4. Z desertno žličko zajamemo testo in ga s pomočjo druge desertne žličke damo v olje. Postopek večkrat ponovimo, toda v olje jih ne smemo dati preveč, saj bo tako temperatura olja padla, mi pa bomo dobili mastne in težke miške. Istočasno jih cvremo približno šest. Cvremo jih dve minuti oziroma dokler dno ne pozlati, nato pa jih obrnemo in cvremo še dve minuti, dokler ne pozlatijo.

5. Ko so miške ocvrte, so zlate v celoti in povsem spečene. S penovko jih vzamemo iz olja in postavimo na kuhinjsko brisačo.

6. Ko jih postrežemo, vrhove pokapamo z medom, ob stran pa dodamo sladoled. 

sestavine

  • Sestavine350 ml vode segrete na približno 35 °C 2 žlici medu 10 g suhega kvasa ali 20g svežega kvasa 300 g moke 25 g koruzne moke 0.5 žličke soli sončnično ali rastilnsko olje za cvrtjeZa postrežbo100 ml medu Sladkor v prahu za posipZa postrežbo Nežno stepena smetana ali vanilijeva krema

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse