Opis

Ocvrt riž s paradižnikom s Srednjega vzhoda

Priprava

  1. V ponvi s premerom približno 22 cm in s prevleko proti prijemanju na srednji temperaturi segrejte 1 žlico olivnega olja in dodajte čebulo, česen in čili v kosmičih. Ko se sestavine zmehčajo, dodajte paradižnik in rozine ter posolite. 15 minut počasi kuhajte v pokriti ponvi, dokler ni omaka gosta in aromatična.
  2. Riž skuhajte po navodilih, zapisanih na embalaži. Potem mu dodajte paradižnikovo omako in jo z vilicami dobro vmešajte. Po potrebi dodatno začinite.
  3. Obrišite ponev, v kateri ste kuhali paradižnikovo omako, nato pa v njej na srednji temperaturi segrejte preostalo maslo in olje. Kolobarje bučk razporedite po maslu in nato dodajte še riž ter ga s hrbtno stranjo žlice pritisnite navzdol, da ga stisnete ob ponev. Pokrijte s pokrovom ali folijo in pražite 8 do 10 minut oziroma dokler ne zavohate, da se riž praži.
  4. Potem odstavite ponev in »kolač« iz riža nežno obrnite, da se odlepi od dna ponve. Poveznite čez krožnik in obrnite riž nanj. Nič hudega ni, če malo razpade. Najpomembneje je, da dosežete zlato rjavo hrustljavo skorjo.
  5. Zmešajte jogurt, kumino in ščepec soli. Pokapljajte omako po kuskusu in ga okrasite z zelišči in malo olja.

sestavine

  • 2 žlici olivnega olja in še malo olja za okrasitev
  • 1 čebula, drobno nasekljana
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 1/4 žličke čilija v kosmičih
  • 400 g paradižnikove mezge
  • 2 žlici rozin
  • 2 skodelici kuhanega dolgozrnatega riža
  • 20 g masla
  • ½ bučke, narezane na kolobarje
  • ½ skodelice grškega jogurta
  • Ščepec kumine
  • Sol
  • 3 vejice sveže mete

Sorodni recepti