Povabite prijatelje, znance, sodelavce ali kogarkoli želite in pripravite izvrstno jed za vaše goste po receptu ene in edine chefinje Nadiye. 

sestavine

  • 2 x 250-gramska kosa sira halumi, ki ju narežete na 12 palčk
  • 75 g navadne moke
  • 2 žlički paprike v prahu
  • 3 žličke česna v prahu
  • 1 stepeno jajce proste reje
  • 1,5 litra olja za cvrtje
  • sol
  • ZA DEKORACIJO:
  • 75 ml kisle smetane
  • velik ščep grobo mlete soli
  • 1 žlička začimbne mešanice za’atar
  • velika pest grobo nasekljane sveže mete
  • 1 žlička čilija v kosmičih
  • 20 g semen granatnega jabolka

Priprava

  • 1. Pečico segrejte na 170 stopinj/150 stopinj z ventilacijo/ plin 3,5.
  • 2. Sir osušite s kuhinjsko krpo ali papirnato brisačo.
  • 3. Moko, papriko v prahu, česen v prahu in nekaj soli zmešajte na krožniku. Stepeno jajce dajte v nizko skledo. Pripravite pekač, ki bo dovolj velik za vse sirove palčke. Palčke najprej pomočite v jajce, nato v moko, potem pa jih razporedite po pekaču. Pazite, da bodo enakomerno prekrite. Vsako pomokano palčko še enkrat potopite v moko.
  • 4. V globoko kozico dajte olje in jo pristavite na visoko temperaturo. Če imate termometer, lahko za počasno nežno cvrtje temperaturo olja nastavite na 150 stopinj. Če ga nimate, lahko temperaturo olja preizkusite tako, da vanj spustite drobtino. Če ta plava, je olje pripravljeno. (POZOR: Vroče olje je lahko nevarno. Bodite previdni.)
  • 5. Zmanjšajte temperaturo in v kozico dodajte nekaj palčk – ne preveč, saj mora biti prostora dovolj, da jih lahko premikamo. Če bo kozica prenatrpana, se bo olje preveč ohladilo. Palčke se bodo cvrle okoli dve do tri minute: zunanjost naj bo globoko zlatorjava. S penovko palčke odstranite in jih razporedite po pekaču. Pekač postavite v pečico, da bo sir ostal topel, njegova zunanjost pa hrustljava. Ocvrite še preostale palčke in jih sproti shranjujte v pečico, da bodo ostale tople.
  • 6. Ko boste postregli, palčke rahlo prelijte s kislo smetano, posolite, potresite z mešanico za’atar, z meto in čilijem ter dodajte semena granatnega jabolka.

Sorodni recepti

Poglej vse