Opis

Obrnjen jabolčni drobljenec

Priprava

  1. Na srednje močnem ognju v ponvi segrejemo maslo. Ko se začne peniti, dodamo jabolka in cimet ter pražimo 2 minuti. Jabolka obračamo, da jih premaže maslo.
  2. Potresemo s sladkorjem in počasi pražimo še 6 minut. Jabolka obračamo vsaki 2 minuti, da se enakomerno karamelizirajo. Odstavimo na stran.
  3. Piškote zdrobimo na večje kose. Uporabite lahko roke, saj ni treba, da so kosi enako veliki. Stresemo jih v skledo in prelijemo z medom. Premešamo z dvema žlicama, da med zlepi piškote. 
  4. Mešanico s piškoti razdelimo na 4 krožnike. Razmažemo, da dobimo krog s premerom 10 cm. Krožnike damo v hladilnik, medtem pa pripravimo jabolka.
  5. Ponev z jabolki za 30 sekund postavimo na močen ogenj. Odstavimo in prelijemo z amarettom. Če kuhate na plinskem štedilniku, nagnite ponev proti ognju. Z eno roko držite ročaj, telo pa odmaknite. 10 sekund kurite alkohol ali počakajte, da sam ugasne. 20 sekund stresajte ponev. Če kuhate na električnem štedilniku, alkohol prižgite z vžigalnikom (stran od plošče), ponev postavite na ploščo in nadaljujte, kot je opisano zgoraj.
  6. Krožnike vzamemo iz hladilnika in nanje položimo jabolka ter prelijemo s sokom iz ponve.
  7. Dodamo še mascarpone in ščepec cimeta. Postrežemo takoj.

sestavine

  • 50 g slanega masla
  • 3 velika jedilna jabolka (olupimo, odstranimo sredico, narežemo na krhlje)
  • 1⁄2 čajne žličke cimeta v prahu in dodatek za dekoracijo
  • 2 jedilni žlici mehkega rjavega sladkorja
  • 12 hrustljavih piškotov amaretti (približno 50 g vseh skupaj)
  • 7 maslenih piškotov (približno 100 g vseh skupaj)
  • 4 jedilne žlice tekočega medu
  • 4 jedilnih žlic amaretta
  • 100 g odcejenega mascarponeja

Sorodni recepti