Neworleanška pita iz rakcev

Neworleanška pita iz rakcev

Opis

Način priprave:

1. Česen in čebulo drobno narežemo. V kozici stopimo maslo in ju popražimo. Papriko narežemo na kocke, stebelno zeleno olupimo in narežemo. Dodamo ju v kozico in pražimo 4 minute.

2. Dodamo smetano in kajunske začimbe. Pustimo kuhati 5 minut.

3. Dodamo mlado čebulo, narezano na kolobarčke, premešamo in odstavimo z ognja. Dodamo zdrobljen prepečenec in premešamo.

Dodamo oba rumenjaka in premešamo. Dodamo predhodno kuhane repke rakov (lahko kupimo skuhane, lahko pa jih skuhamo tudi sami, vendar jih moramo prej dobro oprati; kuhamo jih, dokler ne spremenijo barve, približno 15 minut) in drobno narezan peteršilj.

4. Za testo z mešalnikom vmešamo moko, maslo, kremni sir, pecilni prašek in sol. Tekoča živila dodajamo med mešanjem. Testo oblikujemo v kepo, sploščimo in zavijemo v plastično folijo. Pustimo v hladilniku približno pol ure.

5. Okrogel porcelanski pekač dobro namastimo. Testo razvaljamo v dva tanka kroga. Z valjarjem prestavimo testo za osnovo in razvlečemo po dnu in steni pekača. Odvečno testo odrežemo. Vsujemo nadev. Konce testa namažemo z rumenjakom, razžvrkljanim z malo smetane. Pokrijemo z drugim delom testa in pritisnemo robove. Odvečno testo odrežemo in vrh premažemo z rumenjakom s smetano. Iz ostankov testa lahko naredimo okraske.

6. Z nožem naredimo okrasne zareze, da bo skoznje uhajala para. Pito pečemo 40 minut pri 180 stopinjah.

sestavine

Za nadev

  • 1 glavica čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 zelena paprika
  • 3 stebla stebelne zelene
  • 1 žlička masla
  • 1 velika žlica kajunskih začimb
  • 500 g rakovih repkov
  • 2 mladi čebuli
  • 0.5 šopka peteršilja
  • 3 prepečenci
  • 2 rumenjaka
  • 300 ml sladke smetane

Za namaz

  • 2 rumenjaka
  • 1 velika žlica sladke smetane

Za testo

  • 285 g moke
  • 130 g kremnega sira
  • 170 g hladnega masla
  • 3 velike žlice hladne vode
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 285 g moke
  • 130 g kremnega sira
  • 170 g hladnega masla
  • 3 velike žlice hladne vode
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 ščepec soli

Sorodni recepti