Za ljubitelje zrezkov na žaru bo spodnji recept odlično izhodišče za okusen obrok. Za kosilo ali večerjo, izbira je vaša.

sestavine

  • Za zrezek:
  • 1 x 600 g težek zrezek cote de boeuf (s kostjo) na sobni temperaturi
  • 20 ml rastlinskega olja
  • 150 g masla
  • 2 stroka česna, ki ju rahlo potolčemo
  • 2 vejici rožmarina
  • 2 vejici timijana
  • ščep soli
  • 1 limona (sok)
  • Za sirovo omako:
  • 125 g gorgonzole (ali drugega sira s plemenito plesnijo)
  • 100 ml crème fraiche
  • 50 g majoneze
  • ščep soli in kajenske paprike
  • 1 žlica nasekljanega drobnjaka
  • Za pečen krompir:
  • 300 g večjega mladega krompirja (približno 8 krompirjev)
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 2 žlički soli
  • Za okras:
  • 8 špargljev z žara
  • 1 šopek oprane vodne kreše

Priprava

  • Pripravite oglje za žar.
  • Oglje malce umaknite, da boste imeli prostor za krompir.
  • Krompir položite na pekač, ga naoljite in posolite.
  • Krompir previdno položite na rob oglja.
  • Krompir pecite 15 minut in ga redno obračajte. Vanj zapičite zobotrebec, da preverite, če je že pečen. Nič ne skrbite zaradi saj na krompirju.
  • Pečen krompir pustite stati 8 minut, da se sredica skuha do konca.
  • Zrezek pokapljajte z rastlinskim oljem in izdatno posolite.
  • Zrezek položite na srednje vroč ali vroč žar. Če uporabljate žar Egg, ga segrejte na 200 stopinj.
  • Zrezek pecite 10 minut, potem ga obrnite in pecite še 10 minut.
  • Ko se zrezek obarva na obeh straneh, popecite še stranice.
  • Medtem ko se zrezek peče, dajte na žar kozico z maslom, česnom in zelišči.
  • Maslo segrevajte, da dobi oreškast okus in barvo, potem pa ga odstranite z ognja in dodajte limonov sok, da se maslo neha kuhati. Po potrebi posolite.
  • Z digitalnim termometrom preverite, če je zrezek že dosegel temperaturo 40 stopinj. Če je, ga odstranite z ognja in ga položite v kozico z maslom.
  • Za sirovo omako v skledi zmešajte nadrobljen sir, kislo smetano in majonezo. Vmešajte še drobnjak in omako postavite v hladilnik.
  • Šparglje položite na manjši pekač. Prelijte jih z nekaj žlicami masla in posolite ter premešajte. Pekač položite na vroč žar in pecite 5 minut. Vmes šparglje enkrat ali dvakrat obrnite.
  • Po 10-15 minutah počivanja zrezek narežite in ga položite na krožnike skupaj s krompirjem, šparglji in vodno krešo.
  • Zrezek pokapljajte z rjavim maslom, krompir pa prelijte s sirovo omako.

Sorodni recepti

Poglej vse