Najboljši zrezek na žaru
Recept je iz: Tom Kerridge
Za ljubitelje zrezkov na žaru bo spodnji recept odlično izhodišče za okusen obrok. Za kosilo ali večerjo, izbira je vaša.
sestavine
- Za zrezek:
- 1 x 600 g težek zrezek cote de boeuf (s kostjo) na sobni temperaturi
- 20 ml rastlinskega olja
- 150 g masla
- 2 stroka česna, ki ju rahlo potolčemo
- 2 vejici rožmarina
- 2 vejici timijana
- ščep soli
- 1 limona (sok)
- Za sirovo omako:
- 125 g gorgonzole (ali drugega sira s plemenito plesnijo)
- 100 ml crème fraiche
- 50 g majoneze
- ščep soli in kajenske paprike
- 1 žlica nasekljanega drobnjaka
- Za pečen krompir:
- 300 g večjega mladega krompirja (približno 8 krompirjev)
- 2 žlici rastlinskega olja
- 2 žlički soli
- Za okras:
- 8 špargljev z žara
- 1 šopek oprane vodne kreše
Priprava
- Pripravite oglje za žar.
- Oglje malce umaknite, da boste imeli prostor za krompir.
- Krompir položite na pekač, ga naoljite in posolite.
- Krompir previdno položite na rob oglja.
- Krompir pecite 15 minut in ga redno obračajte. Vanj zapičite zobotrebec, da preverite, če je že pečen. Nič ne skrbite zaradi saj na krompirju.
- Pečen krompir pustite stati 8 minut, da se sredica skuha do konca.
- Zrezek pokapljajte z rastlinskim oljem in izdatno posolite.
- Zrezek položite na srednje vroč ali vroč žar. Če uporabljate žar Egg, ga segrejte na 200 stopinj.
- Zrezek pecite 10 minut, potem ga obrnite in pecite še 10 minut.
- Ko se zrezek obarva na obeh straneh, popecite še stranice.
- Medtem ko se zrezek peče, dajte na žar kozico z maslom, česnom in zelišči.
- Maslo segrevajte, da dobi oreškast okus in barvo, potem pa ga odstranite z ognja in dodajte limonov sok, da se maslo neha kuhati. Po potrebi posolite.
- Z digitalnim termometrom preverite, če je zrezek že dosegel temperaturo 40 stopinj. Če je, ga odstranite z ognja in ga položite v kozico z maslom.
- Za sirovo omako v skledi zmešajte nadrobljen sir, kislo smetano in majonezo. Vmešajte še drobnjak in omako postavite v hladilnik.
- Šparglje položite na manjši pekač. Prelijte jih z nekaj žlicami masla in posolite ter premešajte. Pekač položite na vroč žar in pecite 5 minut. Vmes šparglje enkrat ali dvakrat obrnite.
- Po 10-15 minutah počivanja zrezek narežite in ga položite na krožnike skupaj s krompirjem, šparglji in vodno krešo.
- Zrezek pokapljajte z rjavim maslom, krompir pa prelijte s sirovo omako.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Adam Liaw
Rendang terlagi-lagi
Recepti Ainsley Harriott
Pita z mleto govedino, krompirjem in čebulo
Recepti Nico Reynolds
Mesni takosi na žaru s praženo pekočo omako ter pooglenelo salso iz koruze in sirom feta
Recepti Jamie Oliver
Chili con carne v mikrovalovni pečici
Recepti Evert te Pas
Holandska zloženka
Recepti Nico Reynolds
Popoln zrezek s solato iz komarčka ter koruzo z maslom in parmezanom
Recepti Curtis Stone
Steak au poivre z brandyjevo omako
Recepti Donal Skehan
Ubijalski zrezki z ocvrtim krompirčkom
Recepti Lora in Stoyan
Počasi kuhane goveje ličnice z zmečkanim krompirjem
Recepti Curtis Stone
Goveja rebra, dušena v vinu, in korenčkov pire