Najboljši zrezek in pečen krompir s kisom

Najboljši zrezek in pečen krompir s kisom

Opis

Popoln zrezek in najboljši pečeni krompir, kar ste ga kdaj jedili. Pokusite.

Za nanos domačega začinjenega kisa na krompir uporabim pršilo za vodo. Pečen krompir je tako še bolj slasten.

Uro in pol pred predvideno kuho vzamemo meso iz hladilnika in ga pustimo, da se segreje na sobno temperaturo.

Pečico segrejemo na 200 ºC oziroma plinsko pečico na stopnjo 6. Velik pekač segrejemo v pečici. Medtem narežemo krompir na približno pet centimetrov velike kose. V slani vodi ga kuhamo okrog 12 minut, vendar ne do mehkega. Odcedimo ga in vrnemo v posodo, da se osuši. Pekač previdno vzamemo iz pečice, vanj vlijemo oljčno olje, dodamo maslo in vejice rožmarina. Glavico česna ločimo na stroke, ki jih stremo in potresemo po pekaču s krompirjem. Pekač previdno potresemo, da namastimo krompir. Posolimo in krompir damo v pečico za 45 minut do eno uro, da postane hrustljav in se zlato zapeče.

Medtem v majhno plastično posodo pršila damo sestavine za začinjeni kis. Prihranimo za pozneje.

Iz začimb naredimo čopič tako, da jih z vrvico privežemo na en konec kuhalnice. Na močnem ognju segrejemo ognjevarno ponev. To naredimo okrog 25 minut prej, preden se krompir speče. Vlijemo malo olja, nato zrezek solimo in popramo ter damo z mastno stranjo navzdol v ponev. Pečemo nekaj minut, da se maščoba izcedi. Nato zrezek pečemo še okrog osem minut, da se lepo rjavo zapeče. Vsako minuto ga obrnemo in s pomočjo zeliščnega čopiča zalivamo s sokovi iz ponve. Nato ga damo v pečico za petnajst minut za srednje pečenega ali pa ga bolj ali manj spečemo po okusu. Sredi peke ga obrnemo.

Zrezek prestavimo na desko in pokapamo s sokovi iz ponve. Pustimo počivati okrog tri minute. Ko manjka le še nekaj minut, da bo krompir pečen, ga popršimo z začinjenim kisom. Ne pretiravamo, okus naj bo nežen. Vrnemo ga v pečico za 30 sekund, nato ga malce sploščimo z lopatico. Popršimo še z malo začinjenega kisa in vrnemo v pečico za zadnjih nekaj minut.

Zrezek narežemo na rezine in malce posolimo. V sokove od mesa vlijemo malo ekstra deviškega oljčnega olja in z njimi prelijemo zrezek. Postrežemo z okusno solato, pečenim krompirjem s kisom in žličko gorčice po želji.


Popoln zrezek in najboljši pečeni krompir, kar ste ga kdaj jedili. Pokusite.

Za nanos domačega začinjenega kisa na krompir uporabim pršilo za vodo. Pečen krompir je tako še bolj slasten.

Uro in pol pred predvideno kuho vzamemo meso iz hladilnika in ga pustimo, da se segreje na sobno temperaturo.

Pečico segrejemo na 200 ºC oziroma plinsko pečico na stopnjo 6. Velik pekač segrejemo v pečici. Medtem narežemo krompir na približno pet centimetrov velike kose. V slani vodi ga kuhamo okrog 12 minut, vendar ne do mehkega. Odcedimo ga in vrnemo v posodo, da se osuši. Pekač previdno vzamemo iz pečice, vanj vlijemo oljčno olje, dodamo maslo in vejice rožmarina. Glavico česna ločimo na stroke, ki jih stremo in potresemo po pekaču s krompirjem. Pekač previdno potresemo, da namastimo krompir. Posolimo in krompir damo v pečico za 45 minut do eno uro, da postane hrustljav in se zlato zapeče.

Medtem v majhno plastično posodo pršila damo sestavine za začinjeni kis. Prihranimo za pozneje.

Iz začimb naredimo čopič tako, da jih z vrvico privežemo na en konec kuhalnice. Na močnem ognju segrejemo ognjevarno ponev. To naredimo okrog 25 minut prej, preden se krompir speče. Vlijemo malo olja, nato zrezek solimo in popramo ter damo z mastno stranjo navzdol v ponev. Pečemo nekaj minut, da se maščoba izcedi. Nato zrezek pečemo še okrog osem minut, da se lepo rjavo zapeče. Vsako minuto ga obrnemo in s pomočjo zeliščnega čopiča zalivamo s sokovi iz ponve. Nato ga damo v pečico za petnajst minut za srednje pečenega ali pa ga bolj ali manj spečemo po okusu. Sredi peke ga obrnemo.

Zrezek prestavimo na desko in pokapamo s sokovi iz ponve. Pustimo počivati okrog tri minute. Ko manjka le še nekaj minut, da bo krompir pečen, ga popršimo z začinjenim kisom. Ne pretiravamo, okus naj bo nežen. Vrnemo ga v pečico za 30 sekund, nato ga malce sploščimo z lopatico. Popršimo še z malo začinjenega kisa in vrnemo v pečico za zadnjih nekaj minut.

Zrezek narežemo na rezine in malce posolimo. V sokove od mesa vlijemo malo ekstra deviškega oljčnega olja in z njimi prelijemo zrezek. Postrežemo z okusno solato, pečenim krompirjem s kisom in žličko gorčice po želji.

sestavine

Sestavine

  • 1 kg bržole s kostjo z debelo vmesno plastjo maščobe
  • 1.8 kg krompirja Maris Piper
  • olupljenega
  • morska sol in sveže mleti črni poper
  • oljčno olje
  • 1 košček neslanega masla
  • 2 vejici svežega rožmarina
  • 1 glavica česna
  • 0.5 šopka mešanih svežih lesnatih začimb
  • denimo timijana
  • origana in rožmarina
  • ekstra deviško oljčno olje

Začinjeni kis

  • 2 vejici svežega rožmarina
  • 50 ml jabolčnega
  • belega ali rdečega vinskega kisa
  • 0.5 žličke žličke semen koromača ali drobljenega suhega čilija

Sorodni recepti