Najboljši puran na svetu

Če bi radi povabili 10 do 12 ljudi za božič, izberite purana, ki tehta 6,5 do 8 kg. Po možnosti kupite purana iz proste reje.

1. Za aromatično maslo narežemo brusnice in jih damo na krožnik. Dodamo jim osmukani rožmarin, timijan in liste žajblja. Naribamo četrtino muškatnega oreščka in dodamo ščepec popra. Dodamo maslo in z rokami vse premešamo.

2. Purana položimo v pekač. Maslo vtremo tako, da začnemo pri vratu.

3. Žlico masla potisnemo med meso in kožo odprtine in jo pomikamo naprej, nazaj in vstran, kolikor lahko. Žlico povlečemo ven in vtremo maslo. Poskusimo ga čim bolj razmazati. To lahko storimo dan pred božičem.

4. Z leseno palčko ali z vejico rožmarina zapremo zgornji del odprtine purana tako, da ga prebodemo. Na koncu v odprtino vdenemo dve mandarini, narezani na polovice. Purana nekaj ur pustimo v hladilniku.

5. Pred peko purana pečico segrejemo na najvišjo temperaturo. Ko vanjo damo purana, temperaturo malo zmanjšamo in pečemo odvisno od teže. Za vsak kilogram mesa je potrebno 35 do 40 minut. Purana preverimo vsakih 30 minut. Lahko ga prekrijemo z aluminijsko folijo, če se začne sušiti ali preveč potemni.

6. Purana vzamemo iz pečice in pustimo, da malce počiva. Dvignemo ga tako, da iz njega v pekač steče ves sok, ki ga shranimo, in ga položimo na velik krožnik. Pokrijemo ga s folijo, nato pa s krpami in pustimo, da počiva dve uri.

7. Bedra z nožem odrežemo od trupa. Nato kračo ločimo od bedra tako, da prerežemo del, ki ju združuje. Drugi način rezanja purana je z nožem po sredini na dve polovici tako, da sledimo hrbtenici po sredini ttrupa. Meso nato narežemo na rezine.

8. Narezano meso prelijemo z omako gravy in postrežemo s pečeno prilogo iz mesa in kostanjev, pečenega krompirja in dušenih listov zelja.

sestavine

  • Sestavine1 puran od 65 do 8 kg 2 klementiniZa aromatično maslo250 g masla 75 g suhih brusnic 2 vejici svežega rožmarina 1 žlica suhega timijana 1 pest žajblja 1 ščepec sveže naribanega muškatnega oreščka 1 ščepec popra

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse