NAJBOLJŠA CEZARJEVA SOLATA S PEČENIM PIŠČANCEM

NAJBOLJŠA CEZARJEVA SOLATA S PEČENIM PIŠČANCEM
Sorodna oddaja:Jamiejev in Jimmyjev kulinarični izzivOglejte si jo: Sobota 6 Junij ob 08:10 | Sobota 6 Junij ob 15:00

Opis

NAJBOLJŠA CEZARJEVA SOLATA S PEČENIM PIŠČANCEM

Priprava

  1. Za slanico v veliki posodi na visoki temperaturi poprova zrna in semena komarčka pražite 1 minuto, potem dodajte jabolčni sok, morsko sol, timijan in lovorove liste. V maso zdrobite posušene čilije in zavrite, potem odstavite z ognja, dolijte liter hladne vode in pustite, da se ohladi.
  2. Z ostrim nožem previdno zarežite po hrbtu piščanca, da ga lahko odprete, potem dodajte ohlajeni slanici  (po potrebi prestavite v večjo posodo). Pokrijte in za vsaj 12 ur postavite v hladilnik, potem odcedite in osušite s papirnatimi brisačkami.
  3. Pečico segrejte na 200ºC.
  4. Kruh iz kislega testa raztrgajte na večje kose, razlomite glavico česna in postavite na stran. Po celotnem piščancu vtrite jedilno žlico olivnega olja in ga položite na rešetke pečice, s kožo navzgor, podenj pa postavite velik pladenj, da ulovi sokove.
  5. Pecite 30 minut, potem temperaturo znižajte na 160ºC.
  6. Na pladenj dodajte kruh iz kislega testa in neolupljene stroke česna in pazljivo pretresite, da se sokovi vpijejo. Pecite 1 uro oziroma  da piščanec porjavi in je temeljito pečen, občasno potresite krutone. Piščanca 30 minut pustite počivati, preden ga izdolbete.
  7. Medtem odcedite inčune (shranite olje) in jih prepolovite po dolžini, potem jih navzkriž položite na krožnik. Na drobno nasekljajte stebla peteršilja (liste prihranite), čilije narežite na tanke rezine ali ga na drobno nasekljajte ter oboje potresite po inčunih.
  8. Pokapajte s ½ jedilne žlice shranjenega olja inčunov in ekstra deviškega olivnega olja, čez na drobno naribajte polovico limonine lupinice in iztisnite polovico soka. Pustite marinirati.
  9. Za cezarjev preliv na drobno naribajte parmezan v skledo, dodajte gorčico, worcestershirsko omako in jogurt in mešajte, da se sprime. Iztisnite limonov sok, dodajte 8 jedilnih žlic ekstra deviškega olivnega olja in ponovno premešajte. Pokusite in dodatno začinite, po potrebi pa razredčite z vodo.
  10. Glave solate in redkvice obrežite in kumaro ostrgajte z vilicami. Redkvice, kumaro, liste peteršilja in drobnjak narezite na tanke rezine, na grobo nasekajte glave solate in vse stresite v veliko sklado.
  11. Solati dodajte polovico krutonov, prelijte s polovico preliva in pretresite, potem čez naribajte malo parmezana. Piščanca in preostale krutone postavite na desko, potem postrezite z inčuni in dodatnim prelivom. Naj si vsi postrežejo.

sestavine

  • 1 x 2,5 kg piščanca iz proste reje
  • 400 g kruha iz kislega testa
  • 1 glavica česna
  • olivno olje
  • 1 x 50 g pločevinka inčunov v olju
  • 1 šopek svežega peteršilja (30 g)
  • 2 sveža rdeča čilija
  • ekstra deviško olivno olje
  • 1 limona
  • 4 glave romanske solate
  • 150 g raznobarvnih redkvic
  • 1 kumara
  • ½ šopka svežega drobnjaka (15 g)
  • SLANICA
  • 4 jedilne žlice zrn črnega popra
  • 4 jedilne žlice semen komarčka
  • 2 litra svežega jabolčnega soka
  • 100 g morske soli
  • ½ šopka svežega timijana (15 g)
  • 12 svežih lovorovih listov
  • 6 posušenih rdečih čilijev
  • CEZARJEVA OMAKA
  • 50 g parmezana, dodaten za postrežbo
  • 1 čajna žlička angleške gorčice
  • 2 čajni žlički worcestershirske omake
  • 250 g grškega jogurta
  • 1 limona

Sorodni recepti