Opis

Na žaru pečene sardine s paradižnikovo solato z baziliko

Priprava

  1. Sardine položimo v nekovinsko pravokotno posodo in pripravimo marinado. Dodamo olje, česen, kapre, čili v prahu in semena koromača. Posolimo. Stisnemo sok limone. Natrgamo prazno lupino in jo dodamo. Previdno premešamo, pokrijemo in hladimo vsaj 30 minut. 
  2. Medtem pripravimo solato. Paradižnike damo v srednje veliko skledo. Dodamo česen in natrgamo liste bazilike. Posolimo in prelijemo z oljem. Previdno premešamo in postavimo na stran.
  3. Sardine vzamemo iz hladilnika 10 minut pred peko. Ponev za žar 5 do 10 minut grejemo na srednje močnem ognju.
  4. Ko je ponev zelo vroča, nanjo previdno položimo sardine. Dodamo limonino lupino, ostalo marinado pa zavržemo. Pečemo 3 minute, obrnemo in pečemo še 2 minuti.

sestavine

  • 8 celih sardin (vsaka naj tehta približno 60 g), odstranimo luske in drobovino
  • 4 jedilne žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 na tanko narezana stroka česna
  • 1 jedilna žlica odcejenih kaper
  • 1⁄2 čajne žličke čilija v prahu
  • 1 čajna žlička koromačevih semen
  • 1 velika limona in še 4 krhlji za dekoracijo
  • 2 jedilni žlici nasekljanega svežega peteršilja
  • sol

Solata:

  • 20 razpolovljenih rdečih slivovih paradižnikov
  • 20 razpolovljenih rumenih slivovih paradižnikov
  • 3 narezani stroki česna
  • 20 svežih listov bazilike
  • 6 jedilnih žlic oljčnega olja

Sorodni recepti