Opis

Mousse iz robid

Priprava

  1. Potrebujemo 1,1 litrski steklen pekač ali 6 manjših posodic.
  2. Robide, limonin sok in 75 g sladkorja v prahu damo v lonec. Zmešamo, pokrijemo lonec in kuhamo 5–8 minut, da se sestavine zmehčajo. Robide nad loncem presejemo skozi sito, semena pa zavržemo. Mešanico znova pogrejemo skoraj do vretja.
  3. Lističe želatine damo v skledo s hladno vodo in jih pustimo 5 minut. Lističe ožamemo in jih dodamo soku robid. Mešamo, dokler se ne raztopi. Mešanico damo na stran, da se ohladi in malce zgosti.
  4. Smetano stepemo do mehkega. V ločeni čisti posodi stepemo beljake in po čajnih žličkah dodajamo preostalih 100 g sladkorja v prahu. Mešamo, da se sladkor dobro vpije in beljaki postanejo trdi ter izgledajo kot oblak (kot pri meringi). Pazite, da mešanice ne zmešate preveč, saj boste beljake na ta način težje primešali robidam.
  5. Robidam in želatini dodamo dve veliki žlici stepene smetane ter narahlo premešamo. Nežno zmešamo še preostali del smetane in beljakov, da mešanica postane mehka in lahka ter brez vidnih belih koščkov. Mešanico vlijemo v skledo ali kozarčke ter jo postavimo v hladilnik za 6 ur oziroma čez noč, da se ohladi in strdi.
  6. Okrasimo z nekaj robidami, posipamo s sladkorjem v prahu in postrežemo z nekaj stepene smetane.

sestavine

  • 600 g robid
  • sok ½ limone
  • 175 g sladkorja v prahu
  • 5 g lističev želatine
  • 150 ml polnomastne smetane
  • 2 jajčna beljaka

Za serviranje:

  • 50 g robid
  • sladkor v prahu za posip
  • 100 ml stepene smetane

Sorodni recepti