Mounirjev Umm Ali (Mounirjev kruhov narastek z amloujevo strjenko)

Mounirjev Umm Ali (Mounirjev kruhov narastek z amloujevo strjenko)

Opis

Dodatne potrebščine: dvolitrska ognjevarna posoda, pecilni prašek, ledena voda

 

Priprava

Kruhov narastek

Pečico segrejemo na 180 ºC.

V kozici segrejemo mleko z zvezdastim janežem in kuhamo 10 minut na šibkem ognju.

Ognjevarno posodo namastimo z maslom.

Francoske rogljičke, rozinovi štručki in brioša natrgamo na velike kose in razdelimo po ognjevarni posodi.

Oreščke grobo narežemo.

Suhe marelice in fige grobo narežemo.

Narezane oreščke in sadje pomešamo s sladkorjem in mešanico razdelimo po ognjevarni posodi.

Zvezdasti janež vzamemo iz mleka. Toplemu mleku dodamo melaso granatnega jabolka in mešanico porazdelimo v ognjevarno posodo. Nato vanjo porazdelimo tudi smetano, vse skupaj premešamo in kruhov narastek pečemo približno 20 minut v pečici.

 

Amloujeva strjenka

300 ml mleka zavremo in mu dodamo 30 g sladkorja.

V skledi pomešamo koruzni škrob s 30 g sladkorja in med mešanjem dodamo preostalih 50 ml mleka.

Mešanico dodamo vročemu mleku in ga znova zavremo ob nenehnem mešanju. Kuhamo 1 minuto, da se vse poveže, nato pa lonec položimo v posodo z ledeno vodo, da se hitro ohladi.

Smetano stepemo s preostalimi 40 g sladkorja, da je malo bolj gosta kot jogurt, ter damo v hladilnik.

Amlou pomešamo z ohlajeno mlečno mešanico. Nato vanjo umešamo stepeno smetano.

Zmes za strjenko damo v plastično vrečko in jo postavimo v zamrzovalnik. Lahko tudi uporabimo strojček za sladoled, če ga imamo.

 

Postrežba

Postrežemo topli kruhov narastek. Nanj naložimo dobro žlico amloujeve strjenke in potresemo s cimetom.

sestavine

Kruhov narastek

  • 500 ml mleka
  • 1 zvezdasti janež
  • maslo za mazanje pekača
  • 3 francoski rogljički
  • 2 rozinovi štručki
  • 2 brioša
  • 50 g nesoljenih brazilskih oreščkov
  • 50 g nesoljenih oreščkov pekan
  • 50 g oluščenih nesoljenih pistacij
  • 50 g suhih marelic
  • 50 g suhih fig
  • 200 g sladkorja
  • 50 g melase granatnega jabolka
  • 500 ml smetane
  • cimet

Amloujeva strjenka

  • 350 ml polnomastnega mleka
  • 100 g sladkorja
  • 250 ml smetane
  • 15 g koruznega škroba
  • 150 g amlouja (pasta iz mandljev
  • medu in arganovega olja)