Morski sadeži v omaki z rdečo papriko

Morski sadeži v omaki z rdečo papriko

Opis

Priprava

Rdeče paprike popečemo. Za krutone odrežemo skorjo na eni ali dveh rezinah kruha za opečenec in jih narežemo na kocke. V ponev damo oljčno olje in prepražimo kocke kruha. Solimo in popramo. Po želji jih lahko posujete z grobo mleto pekočo papriko.

 

Pečenim paprikam odstranimo pečke, jih narežemo in damo v multipraktik. Dodamo mleto sladko papriko, pekočo papriko, sumak, sol in poper. Dodamo še grozni džem in deviško oljčno olje ter mešamo, dokler ne dobimo pireja. Paradižnik razčetverimo in odstranimo koščice. Mesnati del dodamo pireju v multipraktiku in mešamo naprej.

 

Z bočno stranjo noža rahlo zdrobimo česen. Oljčno olje vlijemo v ponev, jo damo na štedilnik, dodamo zdrobljen česen in ponev pustimo, da se greje. Solimo. Ko česen spusti aromo v oljčno olje, ga vzamemo ven.

 

Ko kupujete velike škampe, ne pustite prodajalcu, da očisti glavo in rep. Naj odstrani samo drobovje. Naj očisti tudi lignje. Naj vam jih nareže na kolute, ali pa to storite sami. V segreto ponev najprej damo škampe. Drobno nasekljamo svežo baziliko in peteršilj. V ponev damo lignje. Na morske sadeže v ponvi izcedimo limonin sok ter dodamo baziliko in peteršilj.

Ogenj ugasnemo in dodamo maslo. Mešamo, dokler se ne stopi.

 

Lešnike damo v možnar in jih rahlo zdrobimo. Morske sadeže damo na krožnik in posujemo z zdrobljenimi lešniki. Dodamo predhodno pripravljene krutone. Po vrhu polijemo omako z rdečo papriko. Solimo, popramo in postrežemo

sestavine

Sestavine

  • 3 pečene rdeče paprike
  • 2 ščepca mlete sladke paprike
  • 2 ščepca grobo mlete pekoče paprike
  • 2 ščepca sumaka
  • sol in poper
  • 2 čajni žlički grozdnega džema
  • 1 jušna žlica deviškega oljčnega olja
  • 2 paradižnika roma
  • 2 stroka česna
  • oljčno olje
  • 6 velikih škampov
  • 2 lignja
  • 3 -4 čisti listi sveže bazilike
  • 1 pest peteršilja
  • sol in poper
  • 0.5 limone
  • 1 -2 jušni žlici masla
  • 15 lešnikov

Za krutone

  • 1 -2 rezini belega kruha za opečenec
  • sol in poper
  • oljčno olje
  • grobo mleta pekoča paprika