Sorodna oddaja:Patijina mehiška mizaOglejte si jo: Sobota 26 September ob 14:00 | Sobota 26 September ob 14:30

Opis

MOLE DE OLLA

Priprava

  1. V veliko ognjevarno posodo ali lonec dajte meso, polovico čebule, stroke česna, lovorove liste, meto in žlico soli. Prelijte z 10 skodelicami vode in na srednje visoki temperaturi segrejte do vretja. Odstranite peno, če se pojavi na površini, in zmanjšajte temperaturo na nizko ali srednje nizko. Pokrijte in kuhajte eno uro.
  2. Medtem dajte čilije ancho in pasilla v srednje veliko posodo, jih prelijte z vrelo vodo in pustite, da se 10 do 15 minut ponovno rehidrirajo. Paradižnik in zeleni paradižnik dajte v pekač in postavite pekač v pečico pod grelnik žara, da paradižnika postaneta zapečena in mehka, približno 10 minut. V majhni ponvi popražite sezamova semena na srednji temperaturi, vmes pa občasno pomešajte. Pražite jih 1 do 2 minuti, da dobijo zlatorjavo, a ne povsem rjavo barvo.
  3. V mešalniku spasirajte čilije z 1/4 skodelice tekočine, v kateri so se namakali, popečene paradižnike in zelene paradižnike in popečena sezamova semena.
  4. Dvignite pokrov iz velike posode, vzemite ven kuhano čebulo, meto in stroke česna (tudi če pustite kakšne v loncu, je v redu) ter dodajte mesu mešanico s čiliji. Pomešajte, ponovno pokrijte in kuhajte še pol ure.
  5. Dvignite pokrov, dvignite temperaturo na srednjo stopnjo, dodajte na kocke narezano čajoto in koruzo ter kuhajte delno pokrito 15 minut. Dodajte stročji fižol in bučke ter kuhajte delno pokrito še 10 minut. Po potrebi posolite.
  6. Postrezite v skledicah, pri čemer poskrbite, da bodo v vsaki meso, koruza, čajota, stročji fižol in bučke. Na mizo dodajte belo čebulo, koriander in prepolovljene limete, ki jih bodo gostje lahko po želji dodali jedi.
  7. Opomba: Pri tej jedi se tradicionalno uporabi kaktus xoconostles, ki se ga v Sloveniji težko dobi. Namesto tega smo uporabili zelene paradižnike, ki imajo podoben kiselkast okus.

sestavine

  • 1,5 kilograma goveje vratovine ali krače, narezane na 4 do 5 centimetrov velike kose, kosti pa dodajte v lonec
  • 1/2 bele čebule
  • 3 lovorovi listi
  • 3 stroki česna
  • 1 žlica grobe morske soli
  • 10 skodelic vode
  • 1 dolga vejica sveže mete ali 10 do 12 listov
  • 3 posušeni čiliji ancho brez peclja in semen
  • 3 posušeni čiliji pasilla brez peclja in semen
  • pol kilograma (približno 4) zrelih paradižnikov, po možnosti sorte roma
  • 100 g zelenih paradižnikov (približno 1 ali 2, odvisno od velikosti)
  • 2 žlici sezamovih semen, rahlo popečenih
  • 2 čajoti, olupljeni in narezani na kocke (približno 3 skodelice)
  • 1 velika bučka, narezana na kocke (približno 3 skodelice)
  • 350 g stročjega fižola, narezanega na koščke, velike približno 2,5 cm (približno 2 skodelici)
  • 3 koruze, oluščene in narezane na tretjine
  • 3/4 skodelice drobno nasekljane bele čebule za okras
  • 3/4 skodelice nasekljanega svežega koriandra za okras
  • 3 do 4 limete, narezane na četrtine, za okras

Sorodni recepti