Mikado torta

Mikado torta

Opis

Priprava:

Pečico segrejemo na 180 °C. Model s premerom 20 cm in snemljivim obročem namastimo in prekrijemo s papirjem za peko. Za biskvit stepemo jajca in sladkor, da dobimo bledo in puhasto zmes. Moko in pecilni prašek damo v skledo in ju počasi vmešamo v jajčno mešanico. Mešamo, dokler grudice ne izginejo.

Mešanico damo v pripravljen model, model pa na srednjo rešetko v pečici za 20 minut. V biskvit zapičimo zobotrebec, ki mora biti suh, ko ga izvlečemo. Biskvit ohladimo v pekaču, nato pa ga postavimo na rešetko. Ko je biskvit povsem ohlajen, ga z nožem za kruh prepolovimo. Med polovici dodamo jagodno marmelado, nekaj žlic pa je prihranimo za vrh. Biskvit naj počiva.

Za glazuro damo beljake, sladkor, vaniljev ekstrakt in vinski kamen v veliko ognjevarno skledo, ki je na kozici z vrelo vodo. Z električnim mešalnikom nežno mešamo, dokler se sladkor ne stopi v celoti (preverimo tako, da hrbtni dele žlice prislonimo ob skledo). Skledo odstavimo z ognja in mešanico mešamo še šest minut, dokler ne dobimo gladke in sijoče zmesi.

 

Dresirno vrečko s 3-milimetrskim nastavkom napolnimo s polovico glazure, s paletnim nožem pa preostanek mešanice razporedimo po biskvitu. Preostalo glazuro nanesemo po vsem zunanjem robu na vrhu biskvita. Nato previdno nanesemo malo marmelade in oblikujemo krog na središču torte.

Zunanji rob marmeladnega kroga  potresemo s kokosom, nato pa nežno nanesemo preostali kokos na stranice torte.


Priprava:

Pečico segrejemo na 180 °C. Model s premerom 20 cm in snemljivim obročem namastimo in prekrijemo s papirjem za peko. Za biskvit stepemo jajca in sladkor, da dobimo bledo in puhasto zmes. Moko in pecilni prašek damo v skledo in ju počasi vmešamo v jajčno mešanico. Mešamo, dokler grudice ne izginejo.

Mešanico damo v pripravljen model, model pa na srednjo rešetko v pečici za 20 minut. V biskvit zapičimo zobotrebec, ki mora biti suh, ko ga izvlečemo. Biskvit ohladimo v pekaču, nato pa ga postavimo na rešetko. Ko je biskvit povsem ohlajen, ga z nožem za kruh prepolovimo. Med polovici dodamo jagodno marmelado, nekaj žlic pa je prihranimo za vrh. Biskvit naj počiva.

Za glazuro damo beljake, sladkor, vaniljev ekstrakt in vinski kamen v veliko ognjevarno skledo, ki je na kozici z vrelo vodo. Z električnim mešalnikom nežno mešamo, dokler se sladkor ne stopi v celoti (preverimo tako, da hrbtni dele žlice prislonimo ob skledo). Skledo odstavimo z ognja in mešanico mešamo še šest minut, dokler ne dobimo gladke in sijoče zmesi.

 

Dresirno vrečko s 3-milimetrskim nastavkom napolnimo s polovico glazure, s paletnim nožem pa preostanek mešanice razporedimo po biskvitu. Preostalo glazuro nanesemo po vsem zunanjem robu na vrhu biskvita. Nato previdno nanesemo malo marmelade in oblikujemo krog na središču torte.

Zunanji rob marmeladnega kroga  potresemo s kokosom, nato pa nežno nanesemo preostali kokos na stranice torte.

sestavine

Sestavine

  • 4 velika jajca
  • 170 g sladkorja v prahu
  • 120 g navadne moke
  • 0.5 žličke pecilnega praška
  • maslo za premaz

Nadev in glazura

  • 340 g jagodne marmelade
  • potisnemo jo skozi cedilo
  • 4 beljake
  • 225 g sladkorja v prahu
  • 0.5 žličke vaniljevega ekstrakta
  • 0.5 žličke vinskega kamna
  • presejanega
  • 50 g kokosa v prahu

Sorodni recepti