Mesna štruca

Mesna štruca

Opis

Priprava:

Dva lonca napolnimo z vodo in ju postavimo na ogenj. Ko je voda še hladna, v en lonec damo tri jajca, da se skuhajo. V loncu jih pustimo, dokler voda ne zavre. Ko voda zavre, lonec pokrijemo in pustimo pet minut. Jajca bodo nato kuhana.

Korenje olupimo in ga damo v drugi lonec, da se skuha. Čebulo olupimo in nasekljamo na manjše kocke. Ko narežemo vso čebulo, še nekajkrat potegnemo z nožem, da jo res drobno nasekljamo. Če se vam je ne ljubi sekljati, jo lahko tudi naribate.

Nasekljano čebulo vzamemo v roko in iztisnemo sok v posodo. Ožeto čebulo damo v posodo, kjer bomo pripravili zmes. Liste peteršilja odtrgamo in jih drobno nasekljamo. Damo jih v posodo. Odstranimo sredico kruha. Nadrobimo jo z rokami in jo počasi dodajamo sestavinam v posodi, kjer bomo pripravili zmes. Iz hladilnika vzamemo mleto jagnjetino in jo dodamo drugim sestavinam. Vse dobro premešamo, preden dodamo začimbe.

Ko zamesimo zmes, dodamo jajci, sol in kumin. Znova dobro premesimo in pustimo v hladilniku za deset minut, da zmes počiva.

Kuhana jajca olupimo.

Na ravno podlago ali rezalno desko položimo plastično folijo (plastično folijo uporabljamo, da bomo zmes za štruco lažje oblikovali v rulado).

Kuhano korenje prerežemo po dolžini na dva podolgovata kosa.

Zmes za štruco vzamemo iz hladilnika in razporedimo po plastični foliji. Na sredino zmesi po dolžini razporedimo kuhana jajca. Vzdolž jajc na obe strani položimo narezano korenje. Rahlo pritisnemo, da se prime v mesno zmes. Če je med jajci prazen prostor, ga lahko napolnimo z mletim mesom.

Folijo primemo za rob in pripravimo rulado (jajca in korenje ostanejo na sredini) in nato odrežemo folijo. Prepričamo se, da je štruca dobro zaprta z vseh strani. V globok pekač položimo papir za peko. Zvito štruco položimo na papir. Odstranimo plastično folijo.

Pečemo približno 24 minut v pečici, segreti na 170 stopinj, dokler štruca ne dobi barve po vrhu. Potipamo celotno štruco in glede na čvrstost površine preverimo, ali je cela dobro pečena.

Za omako damo maslo v ponev in ga stopimo. Dodamo moko in med mešanjem počasi pražimo moko in maslo. Ko se moka in maslo spenita, dodamo pasiran paradižnik in znova premešamo.

Dodamo kozarec mesne jušne osnove in mešamo z metlico, da ne nastanejo grudice. Ko omaka postane gladka, dodamo preostala kozarca mesne jušne osnove in premešamo. Kuhamo, dokler se omaka ne zgosti. Če hočete koščke paradižnika v omaki in močnejši okus, med kuhanjem dodajte dva paradižnika, narezana na koščke.

Na koncu dodamo okrog dva ščepca soli, izdatno popramo in premešamo. Če nočete poprati omake, lahko poper dodate mesni zmesi. Ko se omaka zgosti, ugasnemo ogenj in ponev odstavimo s štedilnika.

Pečeno štruco vzamemo iz pečice in jo narežemo na debelejše rezine. Mesno štruco damo na krožnik in prelijemo z omako, ki smo jo pripravili. Okrasimo z drobno nasekljanim peteršiljem in postrežemo.

sestavine

Sestavine

  • 1 korenje
  • 3 jajca (za kuhanje)
  • 3 čebule
  • 1 snop peteršilja
  • 2 večji rezini starega kruha
  • 1 kg mlete jagnjetine
  • morska sol
  • 2 ščepca kumina

Za omako

  • 3 jušne žlice masla
  • 2 jušni žlici moke
  • 1 kozarec pasiranega paradižnika
  • 3 kozarci medne jušne osnove
  • sol in poper
  • 2 paradižnika (da omaka ne bo preredka)