Menemen iz pečice s popečenimi jajčevci

Priprava:

 

V globlji lonec vlijemo vodo in jo zavremo.

Na spodnjem delu paradižnika zarežemo v obliki križa.

Rdeči papriki odstranimo peclje, jo vzdolžno prerežemo, odstranimo semena in grobo narežemo na nekaj kosov.  

Papriki baburi odrežemo zgornji del, ji odstranimo semena in narežemo na večje kose.

Narežemo feferone in čili.

Jajčevec damo na štedilnik in ga popečemo z vseh strani.

Drugemu jajčevcu odrežemo pecelj, ga vzdolžno prepolovimo in narežemo na tanke rezine.  

Ponev postavimo na ogenj, vanjo damo okrog tri žlice oljčnega olja. Papriko in melancane dodamo že v hladno ponev. Jajčevci se pečejo hitreje kot paprika, zato naj bodo na vrhu. Malo solimo in dodamo okrog žličko mlete pekoče paprike.

Strok česna olupimo, drobno nasekljamo in damo v ponev. Zelenjavo še naprej pražimo na majhnem ognju. Občasno premešamo.

Sveži origano nasekljamo in damo v ponev s papriko.

V ločeno posodo natočimo vodo in dodamo led.

Paradižnik damo v vrelo vodo, odštejemo pet sekund, nato ga potopimo v vodo z ledom.

Kratek čas ga pustimo v ledeni vodi, nato ga vzamemo iz nje ter olupimo. Kožico začnemo vleči tam, kjer smo prej paradižnik zarezali. Po zaslugi tega postopka paradižnik lažje olupimo in tudi obliko obdrži.

Olupljeni paradižnik grobo narežemo. Dodamo ga v ponev s papriko in jajčevci. Premešamo. Ponev pokrijemo, zmanjšamo ogenj in pustimo, da se zelenjava kuha v lastnem soku.

Popečeni jajčevec damo v posodo, ki jo bomo pokrili s plastično folijo. Počakamo, da se ohladi do mlačnega. Tako ga bomo lažje olupili.  

Mlačen jajčevec olupimo, narežemo na koščke, dodamo k zelenjavi v ponvi in premešamo. Še malo vse skupaj dušimo in ugasnemo ogenj.  

Šest majhnih posod za peko naoljimo in vanje razporedimo pripravljeno mešanico zelenjave. Ne napolnimo jih do vrha. Pustimo za okrog prst prostora. Po vrhu naribamo sir kašar, vendar ne preveč.

Šest jajc ubijemo, ločimo beljake in rumenjake tako, da rumenjaki ostanejo celi v luščinah, beljake pa damo v večjo skledo za mešanje. Dodamo malo soli in z električnim mešalnikom beljake stepamo tako dolgo, da postanejo snežno beli. Ali so dovolj stepeni, preverimo tako, da s prstom zajamemo malo beljakovega snega. Če ostane na prstu, pomeni, da so beljaki dovolj stepeni.  

Beljakov sneg z žlico naložimo kot snežne kepe na zelenjavo v posodicah. Na vsako kepo beljaka z žlico naredimo vdolbino, v katero damo prej ločeni rumenjak.

Posodice za peko previdno zložimo na pekač in malo popramo. Pekač s posodicami damo v pečico pri 200 stopinjah za 8-9 minut, dokler se  beljak in rumenjak ne zapečeta.

Pečene menemene vzamemo iz pečice, jih potresemo z liski bazilike in postrežemo z rezinami kruha.  

sestavine

  • Sestavine6 jajc voda 5 paradižnikov 2 rdeči papriki kozji rog 2 papriki babura 3 feferoni 3 paprike čili 2 jajčevca 3 žlice oljčnega olja sol 1 žlička mlete pekoče paprike 1 strok česna 3 vejice svežega origana 1 sir kašar v modlu 3 vejice bazilikePriloga poljubna vrsta kruha

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse