Mediteranski krožnik
Recept je iz: Mary Berry
Mediteranski krožnik
sestavine
- Za limonov humus:
- 2 x 400 g odcejane čičerike v konzervi
- 1 nasekljan strok česna
- 5 žlic ekstra deviškega olivnega olja
- lupina in sok 2 limon
- 3 žlice grškega jogurta
- zajeten ščepec mletega kumina
- zajetna količina črnega popra in soli
- Za praženo zelenjavo:
- 1 bučka
- 1 majhen jajčevec
- 3 rdeče paprike
- 2 drobno nasekljani rdeči čebuli
- 3 nasekljani stroki česna
- 2 žlici olivnega olja
- sol in poper
- 200 g artičok v olju (osušenih), popečenih na oglju
- 2 žlički balzamičnega kisa
- Za solato iz češnjevca in mocarele:
- 250 g majhnih zrelih paradižnikov
- 250 g kroglic mocarele
- 8 drobno nasekljanih lističev bazilike
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica balzamičnega kisa
- sol in poper
- Mandlji, praženi na rožmarinu:
- 200 g blanširanih mandljev
- 2 žlici olivnega olja
- 2 žlička morske soli
- 1 žlica drobno nasekljanega rožmarina
- 1/2 žličke dimljene paprike
- Za grisine s semeni:
- 250 g moke z žiti in semeni
- 1 žlička soli
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička hitrovzhajajočega kvasa
- 2 žlici olivnega olja
- zdrob, polenta ali sezamova/makova semena z morsko soljo (v zmes povaljamo grisine)
Priprava
- Za limonov humus:
- Vse sestavine zmiksajte v mešalniku z dvema žlicama vroče vode. Miksajte, dokler ne dobite gladke mase.
- Zmes začinite po okusu in počakajte, da se ohladi.
- Za praženo zelenjavo:
- Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija.
- Bučko in jajčevec narežite na 5-milimetrske rezine, papriko pa na 5-milimetrske trakce. Zelenjavo in česen dajte v pekač ter ju pokapajte z oljem in začnite s soljo in poprom.
- Zelenjavo pražite 20 minut, potem pa dodajte še artičoko. Vse skupaj pretresite in v pečici pecite še 5–10 minut. Sestavine za tem vzemite iz pečice in počakajte, da se ohladijo.
- Ohlajeno zelenjavo okisajte in že je pripravljena na postrežbo.
- Za solato iz češnjevca in mocarele:
- Paradižnike razpolovite in jih dajte v skledo s preostalimi sestavinami.
- Sestavine začinite s soljo in poprom ter jih pokrijte, da se ohladijo, dokler ni čas za postrežbo.
- Za mandlje, pražene na rožmarinu:
- Mandlje eno minuto pražite na velikem ognju, za tem pa dodajte še olje, sol in rožmarin. Vse skupaj pražite, dokler mandlji niso hrustljavi.
- Sestavine odstavite s štedilnika in jih potresite s papriko. Vse skupaj dobro premešajte in postrezite. Sestavine lahko pražite tudi v pečici (na 220 stopinjah Celzija oziroma na 200, če je pečica ventilacijska).
- Za grisine s semeni:
- V skledi zmešajte moko, sol in sladkor, za tem pa dodajte še kvas. Olje zmešajte s 150 ml mlačne vode ter mešanico vmešajte v moko, sol in sladkor. Vse skupaj dobro premešajte, dokler ne dobite mehkega testa, ki ga gnetite približno 10 minut (ali 4–5 minut, če uporabite mešalnik).
- Delovno površino potresite z zdrobom, polento ali semeni, na vrh pa dajte testo. Zvaljajte ga na tanko, in sicer v obliko pravokotnika. Za tem ga narežite na trakce, široke 1 cm. Vsak trakec s prsti preoblikujte v obliko svinčnika in jih položite na dva naoljena pekača. Pazite, da se trakci ne dotikajo. Trakce pokrijte s plastično folijo in jih dajte na toplo za 15–20 minut, dokler nekoliko ne narasejo. Za tem jih potresite z morsko soljo.
- Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija (ali 200, če je ventilacijska). Grisine pecite 10 minut oziroma dokler ne pozlatijo. Tako bodo hrustljavi, a še vedno nekoliko mehki. Če so vam všeč bolj suhi, jih lahko pečete še dodatne 3 minute. Ko se popolnoma ohladijo, jih lahko hranite še tri dni.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Valentine Warner
Sendvič z ostrigami
Recepti Sara Chafak
Datlji, nadevani s sirom z modro plesnijo
Recepti Rachel Khoo
Sladki kroketi s kozjim sirom
Recepti Nathan Outlaw
Omleta z mesom rakovice
Recepti Nathan Outlaw
Palačinke s sladko koruzo, šunko in medom
Recepti Nitina in Meerina grah "kachori"
Recepti Silvia Colloca
Krušni žepki s sirom in peperonato
Recepti Paul Holywood
Baba Ganoush
Recepti Paul Holywood
Suvlakiji
Recepti Michela Chiappa
Dvojna pita