Mediteranski krožnik

sestavine

  • Za limonov humus:
  • 2 x 400 g odcejane čičerike v konzervi
  • 1 nasekljan strok česna
  • 5 žlic ekstra deviškega olivnega olja
  • lupina in sok 2 limon
  • 3 žlice grškega jogurta
  • zajeten ščepec mletega kumina
  • zajetna količina črnega popra in soli
  • Za praženo zelenjavo:
  • 1 bučka
  • 1 majhen jajčevec
  • 3 rdeče paprike
  • 2 drobno nasekljani rdeči čebuli
  • 3 nasekljani stroki česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper
  • 200 g artičok v olju (osušenih), popečenih na oglju
  • 2 žlički balzamičnega kisa
  • Za solato iz češnjevca in mocarele:
  • 250 g majhnih zrelih paradižnikov
  • 250 g kroglic mocarele
  • 8 drobno nasekljanih lističev bazilike
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • sol in poper
  • Mandlji, praženi na rožmarinu:
  • 200 g blanširanih mandljev
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 žlička morske soli
  • 1 žlica drobno nasekljanega rožmarina
  • 1/2 žličke dimljene paprike
  • Za grisine s semeni:
  • 250 g moke z žiti in semeni
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička hitrovzhajajočega kvasa
  • 2 žlici olivnega olja
  • zdrob, polenta ali sezamova/makova semena z morsko soljo (v zmes povaljamo grisine)

Priprava

  • Za limonov humus:
  • Vse sestavine zmiksajte v mešalniku z dvema žlicama vroče vode. Miksajte, dokler ne dobite gladke mase.
  • Zmes začinite po okusu in počakajte, da se ohladi.
  • Za praženo zelenjavo:
  • Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija.
  • Bučko in jajčevec narežite na 5-milimetrske rezine, papriko pa na 5-milimetrske trakce. Zelenjavo in česen dajte v pekač ter ju pokapajte z oljem in začnite s soljo in poprom.
  • Zelenjavo pražite 20 minut, potem pa dodajte še artičoko. Vse skupaj pretresite in v pečici pecite še 5–10 minut. Sestavine za tem vzemite iz pečice in počakajte, da se ohladijo.
  • Ohlajeno zelenjavo okisajte in že je pripravljena na postrežbo.
  • Za solato iz češnjevca in mocarele:
  • Paradižnike razpolovite in jih dajte v skledo s preostalimi sestavinami.
  • Sestavine začinite s soljo in poprom ter jih pokrijte, da se ohladijo, dokler ni čas za postrežbo.
  • Za mandlje, pražene na rožmarinu:
  • Mandlje eno minuto pražite na velikem ognju, za tem pa dodajte še olje, sol in rožmarin. Vse skupaj pražite, dokler mandlji niso hrustljavi.
  • Sestavine odstavite s štedilnika in jih potresite s papriko. Vse skupaj dobro premešajte in postrezite. Sestavine lahko pražite tudi v pečici (na 220 stopinjah Celzija oziroma na 200, če je pečica ventilacijska).
  • Za grisine s semeni:
  • V skledi zmešajte moko, sol in sladkor, za tem pa dodajte še kvas. Olje zmešajte s 150 ml mlačne vode ter mešanico vmešajte v moko, sol in sladkor. Vse skupaj dobro premešajte, dokler ne dobite mehkega testa, ki ga gnetite približno 10 minut (ali 4–5 minut, če uporabite mešalnik).
  • Delovno površino potresite z zdrobom, polento ali semeni, na vrh pa dajte testo. Zvaljajte ga na tanko, in sicer v obliko pravokotnika. Za tem ga narežite na trakce, široke 1 cm. Vsak trakec s prsti preoblikujte v obliko svinčnika in jih položite na dva naoljena pekača. Pazite, da se trakci ne dotikajo. Trakce pokrijte s plastično folijo in jih dajte na toplo za 15–20 minut, dokler nekoliko ne narasejo. Za tem jih potresite z morsko soljo.
  • Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija (ali 200, če je ventilacijska). Grisine pecite 10 minut oziroma dokler ne pozlatijo. Tako bodo hrustljavi, a še vedno nekoliko mehki. Če so vam všeč bolj suhi, jih lahko pečete še dodatne 3 minute. Ko se popolnoma ohladijo, jih lahko hranite še tri dni.

Sorodni recepti

Poglej vse