Mazljiva piščančja jetrna pašteta

Mazljiva piščančja jetrna pašteta

Opis

Jetra narežemo na enako velike kose. Maslo narežemo na kocke. Šalotko oziroma čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Z vejic timijana potrgamo listke.

Srednje veliko ponev damo na srednje velik ogenj. Dodamo za oreh masla, šalotko, listke timijana in žajblja.

Pražimo okrog pet do deset minut. Ves čas mešamo, dokler se šalotka ne zmehča, vendar še ne porumeni. Povečano ogenj, dodamo jetra (in nekaj masla, če je premalo maščobe). Jetra na hitro popečemo v dveh minutah. Zunaj naj bodo zapečena, znotraj pa še rožnata. Jetra nato damo naravnost v multipraktik.

Ponve ne umijemo. Vrnemo jo na ogenj. Vanjo vlijemo madeiro ali konjak. Pustimo, da povre, dokler nam ne ostane za okrog dve žlici dišeče omake.

Omako zlijemo v multipraktik skupaj s sladko smetano. Dodamo dober ščep soli in popra ter sveže naribani muškatni orešček. Vse dobro zmeljemo. Z gumijasto lopatko postrgamo stranice posode multipraktika. Dodamo 75 g masla in spet zmeljemo.

Posodo pokrijemo s plastično folijo in jo postavimo v hladilnik za 20 minut, da se pašteta strdi.

V majhni kozici na majhnem ognju stopimo maslo. Dodamo ostružke muškatnega oreščka. Pašteto vzamemo iz hladilnika in jo prelijemo z maslom. Nato jo vrnemo v hladilnik, kjer jo pustimo nekaj ur, da se povsem strdi.

sestavine

Sestavine

  • 400 g svežih piščančjih jetrc
  • 1 šalotka
  • 4 vejice timijana
  • 4 vejice žajblja
  • 100 ml vina madeira ali konjaka
  • 20 ml goste sladke smetane
  • 200 g neslanega masla
  • 1 cel muškatni orešček
  • morska sol in sveže mleti črni poper

Sorodni recepti