MASTEN KOLAČ

sestavine

  • 15 g svežega kvasa
  • 275 ml tople vode
  • 450 g ostre bele moke
  • 2 ščepca soli
  • 75 g narezane svinjske masti
  • 75 g narezanega masla
  • 100 g sultan
  • 75 g rin
  • 50 g sesekljanih kandiranih lupin limone in pomaranče
  • 50 g fino mletega sladkorja

Priprava

  • Sveži kvas zmešamo s toplo vodo. Ne uporabljajte vroče, saj lahko ubije kvas. Uporabite lahko hladno, a bo testo potrebovalo dlje časa, da bo vzhajalo.
  • Moko in sol stresite v skledo in dodajte 1/3 masti. Na sredini naredite jamico in vanjo vlijte tekočino s kvasom. Zmešajte, da dobite testo in počistite stranice sklede. Po potrebi dodajte malo vode.
  • Preložite na rahlo pomokano površino in mesite 5 minut, da testo postane gladko in prožno. Položite ga v čisto skledo. Pokrijte s čisto servieto in 1 uro pustite stati v toplem prostoru, da se velikost podvoji.
  • Testo položite na pomokano površino in ga razvaljajte v pravokotnik z debelino 5 mm. Potresite s 1/3 preostale masti in tretjino masla. Potresite s 1/3 sadja, lupin in sladkorja. Testo prepognite na tretjine. Spodnjo tretjino prepognite gor, zgornjo pa dol. Zavrtite za četrtino in postopek ponovite še dvakrat s preostalimi sestavinami.
  • Namastite pekač v velikosti 20 x 25 cm. Testo raztegnite, da se ujema se pekačem. Položite ga v pekač, pokrijte in pustite stati 30 minut v toplem prostori, da spet vzhaja.

Sorodni recepti

Poglej vse