MASTEN KOLAČ
Recept je iz: James Martin
MASTEN KOLAČ
sestavine
- 15 g svežega kvasa
- 275 ml tople vode
- 450 g ostre bele moke
- 2 ščepca soli
- 75 g narezane svinjske masti
- 75 g narezanega masla
- 100 g sultan
- 75 g rin
- 50 g sesekljanih kandiranih lupin limone in pomaranče
- 50 g fino mletega sladkorja
Priprava
- Sveži kvas zmešamo s toplo vodo. Ne uporabljajte vroče, saj lahko ubije kvas. Uporabite lahko hladno, a bo testo potrebovalo dlje časa, da bo vzhajalo.
- Moko in sol stresite v skledo in dodajte 1/3 masti. Na sredini naredite jamico in vanjo vlijte tekočino s kvasom. Zmešajte, da dobite testo in počistite stranice sklede. Po potrebi dodajte malo vode.
- Preložite na rahlo pomokano površino in mesite 5 minut, da testo postane gladko in prožno. Položite ga v čisto skledo. Pokrijte s čisto servieto in 1 uro pustite stati v toplem prostoru, da se velikost podvoji.
- Testo položite na pomokano površino in ga razvaljajte v pravokotnik z debelino 5 mm. Potresite s 1/3 preostale masti in tretjino masla. Potresite s 1/3 sadja, lupin in sladkorja. Testo prepognite na tretjine. Spodnjo tretjino prepognite gor, zgornjo pa dol. Zavrtite za četrtino in postopek ponovite še dvakrat s preostalimi sestavinami.
- Namastite pekač v velikosti 20 x 25 cm. Testo raztegnite, da se ujema se pekačem. Položite ga v pekač, pokrijte in pustite stati 30 minut v toplem prostori, da spet vzhaja.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti James Martin
DIVJAČINA S PESO IN ROBIDAMI
Recepti James Martin
JAGNJEČJI KOTLETI NA ŽARU S CHIMICHURRIJEM, BROKOLINIJEM IN MLADIM KROMPIRJEM
Recepti James Martin
MALE GOVEJE PITE Z OSTRIGAMI
Recepti James Martin
PIŠČANČJI BALTI
Recepti James Martin
POKROVAČE NA ŽARU S KRVAVICO, JABOLKI IN LEŠNIKOVIM MASLOM
Recepti James Martin
ABERDEENSKI ANGUSOV ŠIMBAS Z VISKIJEVO OMAKO
Recepti James Martin
OBRNJEN KOLAČ S CIBORAMI