Masleno pecivo

Masleno pecivo

Opis

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko nastavimo na stopnjo 4. Namastimo obod tortnega modla, premera 25 cm, in dno obložimo s papirjem za peko.

2. Rumenjak za premaz stepemo z dvema žlicama vode. V veliki skledi zmešamo s kuhalnico ali z metlicami električnega mešalnika moko in sladkor. Potem dodamo maslo in rumenjake. Stepamo, dokler ne dobimo mešanice, ki spominja na gosto testo.

3. Z njim napolnimo pripravljen pekač in ga sploščimo z lopatico. Premažemo z rumenjakom in z vilicami vanj zarišemo mrežast vzorec. Posamezne proge vilic naj bodo razmaknjene okrog pet centimetrov, da dobimo tradicionalen vzorec.

4. Pečemo 30 minut, dokler ni temno zlate barve in zobotrebec, ki smo ga zapičili v sredino peciva, izvlečemo suhega.

5. Pecivo vzamemo iz pečice in ga pustimo v pekaču še 10 minut. Z majhnim ostrim nožem ločimo rob peciva od oboda modla, nato pecivo previdno vzamemo iz modla in ga prestavimo na kovinsko mrežo, kjer naj se povsem ohladi.


Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko nastavimo na stopnjo 4. Namastimo obod tortnega modla, premera 25 cm, in dno obložimo s papirjem za peko.

2. Rumenjak za premaz stepemo z dvema žlicama vode. V veliki skledi zmešamo s kuhalnico ali z metlicami električnega mešalnika moko in sladkor. Potem dodamo maslo in rumenjake. Stepamo, dokler ne dobimo mešanice, ki spominja na gosto testo.

3. Z njim napolnimo pripravljen pekač in ga sploščimo z lopatico. Premažemo z rumenjakom in z vilicami vanj zarišemo mrežast vzorec. Posamezne proge vilic naj bodo razmaknjene okrog pet centimetrov, da dobimo tradicionalen vzorec.

4. Pečemo 30 minut, dokler ni temno zlate barve in zobotrebec, ki smo ga zapičili v sredino peciva, izvlečemo suhega.

5. Pecivo vzamemo iz pečice in ga pustimo v pekaču še 10 minut. Z majhnim ostrim nožem ločimo rob peciva od oboda modla, nato pecivo previdno vzamemo iz modla in ga prestavimo na kovinsko mrežo, kjer naj se povsem ohladi.

sestavine

Sestavine

  • 1 rumenjak (za premaz)
  • 225 g bele moke
  • 225 g sladkorja
  • 225 g masla
  • zmehčanega in še nekaj za namastitev
  • 6 rumenjakov

Sorodni recepti