Sicilijanci obožujejo skledo okusnih testenin. Sicilijanska hrana ima dva ključna elementa: sestavine morajo biti lokalne in sezonske. To jed bi zato pripravili samo v toplejših mesecih, ko so češnjevi paradižniki najboljši.

sestavine

  • 1 kg živih lokalnih črnih klapavic, očiščenih
  • 2 inčuna, drobno sesekljana
  • 10 črnih oliv, izkoščičenih
  • 250 g češnjevih paradižnikov
  • 1 majhen šopek bazilike
  • 320 g špagetov
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • ⅓ skodelice sesekljanega peteršilja
  • sol in sveže mleti črni poper po okusu
  • nariban pekorino, po želji, za postrežbo

Priprava

  • ŠT. PORCIJ: 4
  • 1. V veliki globoki ponvi na visoki temperaturi segrejte 2 žlici oljčnega olja. Ko se segreje, dodajte školjke, pokrijte in kuhajte 2-3 minute oziroma dokler se školjke ne odprejo, vmes večkrat pretresite ponev. Vzemite s štedilnika in prelijte vsebino v cedilo, postavljeno nad skledo. Ko se školjke ohladijo, odstranite meso iz približno treh četrtin školjk. Za pozneje prihranite tekočino od kuhanja in preostale školjke v lupinah.
  • 2. Ponev vrnite na štedilnik na srednjo temperaturo. Dodajte preostalo olje in inčuna ter mešajte 1-2 minuti oziroma dokler se inčuna ne raztopita. Dodajte olive, češnjev paradižnik in nekaj stebel bazilike z listi. Kuhljajte 5-6 minut oziroma dokler se paradižniki ne zmehčajo in okusi ne združijo.
  • 3. Medtem v veliki posodi z rahlo osoljeno vrelo vodo skuhajte testenine al dente. Odcedite in vrnite v posodo. Vmešajte paradižnikovo mešanico, meso školjk, česen in peteršilj, potem dodajte toliko tekočine od kuhanja školjk, da se omaka poveže in dobi dober priokus po školjkah. Nežno vmešajte školjke v lupini, nato odstranite stebla bazilike (svoje delo so opravila) in natrgajte dobro pest svežih listov bazilike. Začinite po okusu, pri čemer ne pozabite, da je tekočina od kuhanja školjk slana, in postrezite s posutim pekorinom.

Sorodni recepti

Poglej vse