Maryjini špageti s klapavicami
Recept je iz: Ainsley Harriott
Sicilijanci obožujejo skledo okusnih testenin. Sicilijanska hrana ima dva ključna elementa: sestavine morajo biti lokalne in sezonske. To jed bi zato pripravili samo v toplejših mesecih, ko so češnjevi paradižniki najboljši.
sestavine
- 1 kg živih lokalnih črnih klapavic, očiščenih
- 2 inčuna, drobno sesekljana
- 10 črnih oliv, izkoščičenih
- 250 g češnjevih paradižnikov
- 1 majhen šopek bazilike
- 320 g špagetov
- 2 stroka česna, drobno sesekljana
- ⅓ skodelice sesekljanega peteršilja
- sol in sveže mleti črni poper po okusu
- nariban pekorino, po želji, za postrežbo
Priprava
- ŠT. PORCIJ: 4
- 1. V veliki globoki ponvi na visoki temperaturi segrejte 2 žlici oljčnega olja. Ko se segreje, dodajte školjke, pokrijte in kuhajte 2-3 minute oziroma dokler se školjke ne odprejo, vmes večkrat pretresite ponev. Vzemite s štedilnika in prelijte vsebino v cedilo, postavljeno nad skledo. Ko se školjke ohladijo, odstranite meso iz približno treh četrtin školjk. Za pozneje prihranite tekočino od kuhanja in preostale školjke v lupinah.
- 2. Ponev vrnite na štedilnik na srednjo temperaturo. Dodajte preostalo olje in inčuna ter mešajte 1-2 minuti oziroma dokler se inčuna ne raztopita. Dodajte olive, češnjev paradižnik in nekaj stebel bazilike z listi. Kuhljajte 5-6 minut oziroma dokler se paradižniki ne zmehčajo in okusi ne združijo.
- 3. Medtem v veliki posodi z rahlo osoljeno vrelo vodo skuhajte testenine al dente. Odcedite in vrnite v posodo. Vmešajte paradižnikovo mešanico, meso školjk, česen in peteršilj, potem dodajte toliko tekočine od kuhanja školjk, da se omaka poveže in dobi dober priokus po školjkah. Nežno vmešajte školjke v lupini, nato odstranite stebla bazilike (svoje delo so opravila) in natrgajte dobro pest svežih listov bazilike. Začinite po okusu, pri čemer ne pozabite, da je tekočina od kuhanja školjk slana, in postrezite s posutim pekorinom.
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Kasia Vermaire
Kitajski rezanci z omako tahini in ocvrtimi jajci
Recepti Donal Skehan
Testenine s slanino in zeljem
Recepti Sara La Fountain
Čilijeve testenine s škampi, rikoto in parmezanom
Recepti Donal Skehan
Testenine z grahom
Recepti Donal Skehan
Testenine z mesnimi kroglicami
Recepti Mark Moriarty
Testenine z belim svinjskim ragujem
Recepti Antonio in Gennaro
Bucatini all'Amatriciana – Testenine s čilijem, slanino in paradižnikovo omako
Recepti Antonio in Gennaro
Testenine „svileni robčki“ s pestom
Recepti Lora in Stoyan
Testenine orzo s špinačo in sirom
Recepti Luca Ciano
Ravioli s parmezanom in črnimi tartufi