Opis

Za jušno osnovo vzemite veliko ponev, položite vanjo vse sestavine, naj počasi vrejo 30 minut. Odcedite in dajte na stran.

V ponvi za paello ali v plitvi ponvi za cvrtje segrejte olivno olje.

Morsko spako narežite na večje koščke, glavo in kosti prihranite za jušno osnovo in kozice pražite 2 minuti na obeh straneh in jih postavite na stran.

Po potrebi dodajte še malo olja, na rahlem ognju pa 6-7 minut kuhajte čebulo, česen in lignje, da se vse sestavine zmehčajo.

Dodajte paprike ñora in rezance, vse skupaj dobro premešajte in kuhajte še 2 minuti.

Dodajte mleto dimljeno papriko.

Dodajte jušno osnovo, pustite rahlo vreti 10 minut.

V ponev položite še morsko spako in kozice. Klapavice položite po vrhu in vse skupaj prekrijte s folijo ali s papirjem, odpornim proti maščobi. Začinite in kuhajte še 5 minut.

Za picado zmlete mandlje in nasekljani peteršilj dobro pretlačite v terilniku.

Ko se klapavice razprejo, čeznje posujte picado in postrezite
Za jušno osnovo vzemite veliko ponev, položite vanjo vse sestavine, naj počasi vrejo 30 minut. Odcedite in dajte na stran. 

V ponvi za paello ali v plitvi ponvi za cvrtje segrejte olivno olje.

Morsko spako narežite na večje koščke, glavo in kosti prihranite za jušno osnovo in kozice pražite 2 minuti na obeh straneh in jih postavite na stran.  

Po potrebi dodajte še malo olja, na rahlem ognju pa 6-7 minut kuhajte čebulo, česen in lignje, da se vse sestavine zmehčajo. 

Dodajte paprike ñora in rezance, vse skupaj dobro premešajte in kuhajte še 2 minuti.

Dodajte mleto dimljeno papriko.

Dodajte jušno osnovo, pustite rahlo vreti 10 minut. 

V ponev položite še morsko spako in kozice. Klapavice položite po vrhu in vse skupaj prekrijte s folijo ali s papirjem, odpornim proti maščobi. Začinite in kuhajte še 5 minut.

Za picado zmlete mandlje in nasekljani peteršilj dobro pretlačite v terilniku. 

Ko se klapavice razprejo, čeznje posujte picado in postrezite

sestavine

Sestavine

  • 1 morska spaka brez kosti
  • 12 kraljevih kozic
  • 2 lignja
  • 2 čebuli
  • olupljeni in drobno nasekljani
  • 4 stroki česna
  • 2 španski posušeni papriki ñora
  • 500 g fideo rezancev ali kratkih ozkih rezancev vermicelli
  • 2 žlici mlete rdeče dimljene paprike
  • 4 žlice oljčnega olja

Jušna osnova

  • 3 stroki česna
  • 2 čebuli
  • 2 španski posušeni papriki ñora
  • 6 olupkov naribanih paradižnikov
  • 1 glava in kosti morske spake
  • 1.5 l vrele vode
  • 1 limona - sok
  • 1 ščepec soli

Picada

  • 100 g mandljev
  • 4 žlice nasekljanega peteršilja