MANTI (TURŠKI GOVEJI CMOKI Z MASLOM IN SUJUKOM)

sestavine

  • Goveji nadev:
  • 250 g mlete govedine
  • 1 majhna čebula, nasekljana
  • Ѕ ČŽ mletega koriandra
  • Ѕ ČŽ mletega kumina
  • Ѕ ČŽ dimljene paprike
  • Ѕ ČŽ čebule v prahu
  • Ѕ ČŽ mletega črnega popra
  • 1 ČŽ soli
  • Testo za manti:
  • 2 skodelici moke
  • 2 jajci
  • ščep soli
  • malo vode po potrebi
  • lahko vzamete tudi paket kvadratnega testa gyoza/wonton
  • moka za pomokanje
  • Praženo maslo s sujukom:
  • 100 ml ekstra deviškega olivnega olja
  • 200 g sujuka (turška klobasa), brez kože in nasekljana
  • 150 g masla
  • 150 g celih blanširanih mandljev, nasekljanih
  • 1 JŽ biber salзasi (turška pasta iz paprike)
  • 1 šop belušev, narezanih na 1 cm
  • 1 JŽ touma
  • velik ščep rdečega popra Aleppo
  • 3 ČŽ limonovega soka
  • Za postrežbo:
  • 200 g jogurta
  • ščep sumaca
  • ščep suhe mete

Priprava

  • Za nadev vse sestavine dajte v skledo in z rokami zmešajte. Za testo zmešajte moko in sol. Dodajte jajci in vodo ter dobro zmešajte z rokami. Dodajte več vode po potrebi, da nastane mehko testo. Pokrijte in pustite počivati vsaj 30 minut.
  • Testo razdelite na dva dela in pomokajte pult. En kos testa pokrijte, en kos pa razvaljajte v kvadrat čim bolj na tanko (lahko si pomagate s strojčkom za testenine). Testo razrežite na 3-centimetrske kvadrate. Če imate kupljeno testo, nekaj plasti gyoze položite eno na drugo in razrešite na 4 kvadrate.
  • Na sredino vsakega kvadrata dajte pol žličke nadeva, robove pa namažite z vodo. Cmoke zatesnite tako, da stisnete robove, da nastane diamant. Odlagajte na pomokano površino. Velik lonec rahlo slane vode zavrite.
  • Zagrejte malo olja v veliki ponvi na srednjem ognju. Ko je vroč, dodajte narezano klobaso in mešajte, da se popeče, a ne sme postati hrustljava. Dodajte maslo in pecite, da se raztopi. Dodajte mandlje in mešajte, da porjavijo. Dodajte biber salзasi, poper Aleppo in ščep soli ter mešajte še 1 minuto. Dodajte beluše in mešajte, da maslo porjavi, ter odstavite in vmešajte limonov sok.
  • Manti vrzite v krop in kuhajte, da splavajo na površje. Odstranite s penovko, odcedite in daste v nizko skledo. Naj bodo kuhani istočasno z omako.
  • Manti prelijte z jogurtom in maslom s sujukom, mandlji in beluši. Posujte s sumacom in meto ter takoj postrezite.

Sorodni recepti

Poglej vse