Mandljevo pecivo z marelicami, rožno vodo in kardamomom
Recept je iz: Nigella Lawson
Priprava:
1. Suhe marelice damo v majhno posodo. Prelijemo jih s hladno vodo in dodamo strte stroke kardamoma. Posodo damo na ogenj, pustimo, da marelice zavrejo in jih kuhamo deset minut. V zadnjih minutah vretja pazimo, da v posodi ne zmanjka vode, saj je bodo marelice med ohlajanjem vpile še več.
2. Posodo vzamemo z ognja in damo na hladno ognjevarno površino. Pustimo, da se marelice ohladijo. Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko nastavimo na 4. Model za torto s snemljivim dnom namastimo po obodu, po dnu pa obložimo s papirjem za peko.
3. Vzamemo pet suhih marelic in jih prepolovimo ter shranimo za pozneje. Stroke kardamoma zavržemo, semena pustimo v posodi.
4. Lepljivo vsebino postrgamo v posodo multipraktika. Dodamo mlete mandlje, polento, pecilni prašek, sladkor in jajca. Dobro premešamo v gladko zmes.
5. Odpremo posodo multipraktika in postrgamo testo navzdol v posodo. Dodamo dve žlici limoninega soka in rožno vodo ter spet premešamo. Nato damo testo v pripravljen pekač in ga zgladimo z lopatko. Polovice marelic razporedimo ob robu pekača.
6. Biskvit pečemo 40 minut. Morda bo po površju porjavel prej, preden bo pečen, zato ga po 30 minutah pokrijemo z aluminijasto folijo. Ko je biskvit pečen, odstopi od roba pekača, na otip je trden, lesena palčka pa je čista, ko jo zapičimo v sredino biskvita in izvlečemo.
7. Biskvit damo na kovinsko mrežo. Če ga bomo okrasili z marelično marmelado, jo najprej segrejemo, da jo lažje razmažemo. Marmelada iz vrtničnih listkov je že dovolj mehka, da je ni treba segrevati. V marmelado vmešamo žlico limoninega soka ter z mešanico premažemo vrh biskvita. Na koncu ga potresemo s sesekljanimi pistacijami in pustimo, da se ohladi v modlu, preden ga prestavimo na krožnik.
Nasvet za shranjevanje:
Hranimo v nepredušni posodi v hladnem prostoru 5-7 dni. V vročem vremenu ali v ogrevanem prostoru pecivo hranimo v hladilniku.
Priprava:
1. Suhe marelice damo v majhno posodo. Prelijemo jih s hladno vodo in dodamo strte stroke kardamoma. Posodo damo na ogenj, pustimo, da marelice zavrejo in jih kuhamo deset minut. V zadnjih minutah vretja pazimo, da v posodi ne zmanjka vode, saj je bodo marelice med ohlajanjem vpile še več.
2. Posodo vzamemo z ognja in damo na hladno ognjevarno površino. Pustimo, da se marelice ohladijo. Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko nastavimo na 4. Model za torto s snemljivim dnom namastimo po obodu, po dnu pa obložimo s papirjem za peko.
3. Vzamemo pet suhih marelic in jih prepolovimo ter shranimo za pozneje. Stroke kardamoma zavržemo, semena pustimo v posodi.
4. Lepljivo vsebino postrgamo v posodo multipraktika. Dodamo mlete mandlje, polento, pecilni prašek, sladkor in jajca. Dobro premešamo v gladko zmes.
5. Odpremo posodo multipraktika in postrgamo testo navzdol v posodo. Dodamo dve žlici limoninega soka in rožno vodo ter spet premešamo. Nato damo testo v pripravljen pekač in ga zgladimo z lopatko. Polovice marelic razporedimo ob robu pekača.
6. Biskvit pečemo 40 minut. Morda bo po površju porjavel prej, preden bo pečen, zato ga po 30 minutah pokrijemo z aluminijasto folijo. Ko je biskvit pečen, odstopi od roba pekača, na otip je trden, lesena palčka pa je čista, ko jo zapičimo v sredino biskvita in izvlečemo.
7. Biskvit damo na kovinsko mrežo. Če ga bomo okrasili z marelično marmelado, jo najprej segrejemo, da jo lažje razmažemo. Marmelada iz vrtničnih listkov je že dovolj mehka, da je ni treba segrevati. V marmelado vmešamo žlico limoninega soka ter z mešanico premažemo vrh biskvita. Na koncu ga potresemo s sesekljanimi pistacijami in pustimo, da se ohladi v modlu, preden ga prestavimo na krožnik.
Nasvet za shranjevanje:
Hranimo v nepredušni posodi v hladnem prostoru 5-7 dni. V vročem vremenu ali v ogrevanem prostoru pecivo hranimo v hladilniku.
sestavine
- Sestavine150 g suhih marelic 250 ml hladne vode 2 stroka kardamoma malce strti 200 g mletih mandljev 50 g drobne polente (ne instantne) 1 žlička pecilnega praška 150 g sladkorja 6 velikih jajc iz proste reje 2 žlički limoninega soka 1 žlička rožne vode maščoba v pršilu ali sončnično olje za namastitevOkras2 žlički vrtnične ali marelične marmelade 1 žlička limoninega soka 2.5 žličke zelo drobno nasekljanih pistacij okrogel model za torte s premerom 20 cm
Priprava
Sorodni recepti
Poglej vseRecepti Nigella Lawson
Kavna pavlova
Recepti Nigella Lawson
Čokoladna salama
Recepti Nigella Lawson
Nasitne polnozrnate pšenične testenine z brstičnim ohrovtom, sirom in krompirjem
Recepti Nigella Lawson
Nigelline puranje prsi z božičnim nadevom
Recepti Nigella Lawson
Parmezanovi krhki masleni piškoti
Recepti Nigella Lawson
Italijanska božična torta
Recepti Nigella Lawson
Pečeni piščanec s papriko in olivami po italijansko
Recepti Nigella Lawson
Čokoladni kolač z oljčnim oljem
Recepti Nigella Lawson
Jagnječji kotleti z meto, čilijem in zlatim krompirčkom
Recepti Nigella Lawson
Tiramisini