Mandljeva torta s pomarančnim sirupom

Mandljeva torta s pomarančnim sirupom

Opis

Priprava

1. Pečico segrejemo na 160 °C ali ventilatorsko na 140 °C oziroma plinsko nastavimo na stopnjo 3. Z maslom premažemo model za torte premera 20 cm ter dno obložimo s papirjem za peko.

2. Maslo, sladkor in pomarančno lupinico v veliki skledi zmešamo v gladko kremo. Dodamo polovico mletih mandljev in mešamo naprej. Nato med stalnim mešanjem postopoma dodajamo jajca ter jih dobro vmešamo.

3. Presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo sol in preostale mandlje. Vse dodamo zmesi in premešamo v gladko testo. Stresemo ga v pripravljen pekač ter s širokim nožem enakomerno razmažemo.

4. Pečemo 45-50 minut oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki smo ga zabodli v biskvit, samo malce vlažen, ko ga izvlečemo iz biskvita.

5. Sirup: medtem ko se biskvit peče, pripravimo sirup. Pomarančni sok in sladkor damo v kozico. Mešamo in pustimo, da zavre. Naj vre eno minuto, nato kozico odstavimo z ognja.

6. Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice in pustimo v pekaču samo pet minut. Z majhnim ostrim nožem ločimo obod od biskvita, nato biskvit previdno vzamemo iz modla ter ga damo na servirni pladenj.

7. Biskvit takoj prelijemo z vročim sirupom. Če se je sirup medtem ohladil, ga ponovno segrejemo. Nato pustimo, da se torta povsem ohladi.

8. Premaz: maslo skupaj s čokolado in pomarančnim likerjem ali pomarančnim sokom damo v ognjevarno posodo, ki jo damo nad kozico z vrelo vodo.

9. Pustimo, da se maslo in čokolada stopita, občasno premešamo, nato s toplo mešanico oblijemo torto. Nič hudega, če preliv steče čez rob torte. Počakamo, da se preliv strdi, nato po želji okrasimo s kandirano pomarančno lupinico. 

sestavine

Sestavine

  • 200 g masla
  • zmehčanega in še nekaj za namastitev
  • 300 g sladkorja
  • 2 pomaranči
  • 200 g mletih mandljev
  • 4 jajca
  • razžvrkljana
  • 100 g bele moke
  • presejane
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ščep soli

Sirup

  • 2 pomaranči
  • ožeti
  • 100 g sladkorja

Premaz

  • 75 g masla
  • zmehčanega
  • 100 g temne čokolade
  • v kapljicah ali razlomljene
  • 1 žlica pomarančnega likerja ali pomarančnega soka

Sorodni recepti